Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, zeytin hasadının en yoğun günleri yaşanırken, ilçenin tek kadın zeytin kahyası olan Fatma Akçaoğlu, yevmiyelerin azlığından yakındı. 10 kişilik ekibiyle zeytin hasadı yapan Fatma Kahya, erkeklerin 50, kadınların ise 30 lira yevmiye aldıklarını söyledi.

Edremit Körfezi yöresinde, binlerce insan zeytin hasadı yaparak evine ekmek parası götürürken, 3 çocuk annesi Fatma Akçaoğlu da, oğlu Erhan Akçaoğlu ve komşularından oluşturduğu 10 kişilik ekibi ile zeytin hasadı yapıyor. 12 yıldır aynı işi yaptığını anlatan Fatma Kahya, zeytin yağı fiyatının ve dolayısıyla yevmiyelerin artmasını istedi. Zeytin hasadında erkekler sırıkçılık yaparken, kadınlar da dibe dökülen zeytinleri topluyorlar.

Yevmiyelerinin az olduğunu anlatan 3 çocuk annesi Fatma Akçaoğlu,” 10 kişilik ekibim var. 6 kadın, 4 tanede sırıkçımız var. 12 senedir bu işi yapıyorum. Zeytinden memnunuz. Ama zeytin yağının ucuzluğundan memnun değiliz. Yevmiyelerimiz az. Birazcık daha devletimiz bu işe el atarsa daha çok seviniriz. Erkekler 50 lira, kadınlar ise 30 lira yevmiye alıyor. Birazcık daha yevmiyelerimiz fazla olsa iyi olacak. Yetkililere bunu duyuruyoruz” dedi. İşçilerden Sevim Solak ise” Benim eşim emekli. Ama, yetmediği için Fatma hanımının arkasından geliyoruz. Bu, kolay bir iş değil. Yağmur da, çamurda hep çalışıyoruz. Maaş yetse herhalde gelmeyiz. Biz Fatma hanımdan memnunuz. Ama işimiz ağır. Kolay bir iş değil. Parası az” dedi. Erhan Akçaoğlu ,” Bildiğiniz gibi zeytine başladık. Ben dede mesleği olan bu işi yapıyorum. Üniversiteyi bitirdim ama aileme yardımcı oluyorum. Kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak için geçimimiz için zeytincilikle uğraşıyoruz. Bir nevi işçilik yani. Ne kadar üniversite mezunu olsan da, diplomanın işe yaramadığı yerler de oluyor. Annemin yanında komşularımızla akrabalarımızla beraber çalışıyoruz” dedi.