Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) tarafından yaptırılacak olan Kanalizasyon Şebeke ve Atıksu Arıtma Tesisi’nin temeli atıldı.

Büyükşehir Belediyesi iştiraki BASKİ tarafından yaptırılacak olan Kanalizasyon Şebeke ve Atıksu Arıtma Tesisi’nin temeli Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un katıldığı tören ile atıldı. Türkiye’de ilk defa uygulanacak kapalı alanda bitkilerin de yardımıyla arıtma işlemi (IFAS) gerçekleştirilecek olan proje kapsamında 9 kilometre kanalizasyon şebeke ve terfi hattı, 15 bin kişilik atık su arıtma tesisi yapılacak. BASKİ Genel Müdürü Mustafa Bayram, tesisin çevreye hiçbir zararının olmayacağını söyledi. Bayram, İller Bankası’nın da bu tesisi bir ilk olarak gördüğünü belirtti. Bayram’ın ardından Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, Kaymakam Murat Atıcı, AK Parti milletvekilleri Kasım Bostan ve Mahmut Poyrazlı da birer konuşma yaptı.

Kepsut’a dünyanın en modern arıtma tesisini inşa edeceklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, Büyükşehir Belediyesi olarak ilk önceliklerinin insan sağlığı olduğunu belirtti. Çevre temizliğinin önemine vurgu yapan Uğur, “Çevreyi kirletmezsek hastalıklar azalır. Simav Çayı’nın, Susurluk Çayı’nın temiz akması için, oralarda hemşerilerimizin sağlıklı balık tutması için ilk önce Bigadiç’ten başladık. Bigadiç Arıtma Tesisi’nin temelini attık, inşaat devam ediyor. Sındırgı’nın temelini attık. Sındırgı devam ediyor. Bugünde Kepsut’u atıyoruz. Önümüzdeki hafta Savaştepe’nin temelini atacağız. En kısa zamanda da Susurluk ilçemizin arıtma tesisimizin temellerini atınca. Susurluk ve Simav Çayı bundan sonra temiz atacak. İnsanların sağlığı bizim için önemli” diye konuştu.

Balıkesir Büyükşehir ilklere imza atıyor

Büyükşehir olarak 10 ilçeye mezbaha kurduklarını söyleyen Başkan Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’deki ilk defa ekşi maya ile ekmek yapan Fırıntaş’ı Balıkesir’de kurduk. Ekmek ile ilgili son zamanlarda gündemde haberler var. Her gün televizyonda birileri çıkıyor ekmek ile ilgili açıklamalar yapılıyor. İnsanların sağlığı ile oynanıyor. Osmanlı döneminde 1715’lerde kadıların verdiği karar var. Fırıncı fırınına atılan, fırınının önünde asılan fırıncı var. İnsanların ekmeği ve sağlığı ile oynamayın, gıdaları ile oynamayın diye. Bizim için insanımızın sağlığı önemli. Bizde Balıkesir’de ilk defa halkın ekmeğini ekşi mayadan, hiçbir kimyasal ve katkı maddesi kullanmadan üretiyoruz”.

Türkiye’de bir ilk olacak olan arıtma tesisini kısa zamanda ilçeye kazandırmak istediklerini söyleyen Başkan Uğur, “Kepsut’ta da bir ilk olan arıtma tesisimiz ile en kısa zamanda faaliyete geçecek. Gördüğünüz tesis 10 milyon 75 bin lira değerinde. Biz Büyükşehir olduktan sonra Kepsut’a yaptığımız yatırım 25 milyon. 10 milyonda şimdi yatırım yapıyoruz, 35 milyon lira. Kepsut’un nüfusu ne kadar? 23 bin. Kişiye böldüğünüzde, kişi başı bin 900 lira yatırım yapmışız. İnşallah bu yatırımlarımız hızla artacak” şeklinde konuştu.

Başkan Uğur’dan Kepsut’a kültür merkezi müjdesi

Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul’un Büyükşehir’den bir isteğini de dile getiren Başkan Uğur, “Belediye Başkanımız Kepsut’a bir kültür merkezi istediklerini söyledi. Her türlü toplantı ve konferansın yapılabileceği, düğünü derneği yapılabilecek. Proje hazır mı dedim? En kısa zamanda hazırlayacağız dediler. Kısa zamanda temelini atarak bir tane kültür merkezinin Kepsut’a kazandıracağız. Çalışkan bir belediye başkanı var. Bu proje için bile Avrupa’nın içlerine kadar gidip birebir görüp bu projeyi bizden istedi. BASKİ genel müdürümüzde bu projeyi hazırladı. En modern projeyi burada uyguluyoruz” dedi.

Başkan Uğur ayrıca Kent Estetiği Daire Başkanlığı’nın Hotaşlar’a fitness grubu, çocuk oyun alanları, dinlenme tesisi gibi bir proje hazırladığını ve bunu da kısa zamanda Hotaşlar’a kazandıracaklarını ifade etti. Başkan Uğur ayrıca konuşmasında ilçeye Büyükşehir tarafından yapılan yatırım ve yardımlar hakkında bilgiler verdi.

“Yatırımlar istikrar olduğu için oluyor”

Bu yatırımların ülkedeki siyasi ve ekonomik istikrar nedeniyle yapılabildiğini söyleyen Başkan Uğur konuşmasına şöyle devam etti:

“Eğer siyasi istikrar varsa ekonomik istikrar var. Ülkede yatırım var, hizmet var. Eğer siyasi istikrar olmaz ise ekonomik istikrar da olmaz, yatırım da olmaz. 20 trilyonun üzerinde Balıkesir bu zaman zarfında yatırım almış. Buna rağmen birçok vesayet odaklarının engellemeleri ile her zaman karşılaştık”.

Konuşmaların ardından tesisi inşa edecek olan müteahhit firma yetkilisi ile pazarlık yapan Başkan Uğur, tesisin erken bitirilmesi için söz aldı. Temel atma törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un yanı sıra AK Parti milletvekilleri Mahmut Poyrazlı, Kasım Bostan, Kaymakam Murat Atıcı, Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, Bigadiç Belediye Başkanı İsmail Avcu, Dursunbey Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan, Savaştepe Belediye Başkanı Turhan Şimşek, belediye meclis üyeleri, daire başkanları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.