Balıkesir’de "Meme Kanserinde Farkındalık" konulu konferans düzenlendi.

Balıkesir kadınların ilgi gösterdiği konferansta konuşan Prof. Dr. Vahit Özmen, "Kadınlarımız erken tanı ile bu hastalığı kendilerinden uzaklaştırabilir" dedi. Ekim ayı Meme Kanseri Farkındalık kapsamında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Karesi Belediyesi, Altıeylül Belediyesi, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi işbirliğinde konferans gerçekleştirildi. Karesi AVM’de düzenlenen ve konuşmacı olarak Prof. Dr. Vahit Özmen’in katıldığı konferansa, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman’ın eşi Gülseren Yaman, İl Emniyet Müdürü Feridun Boz’un eşi Hatice Boz, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın eşi Mehtap Yılmaz, kaymakam eşleri ve Balıkesirli kadınlar katıldı.

ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİNE VURGU

Konferansın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nda Doktor Sabriye Aksoy, Türkiye’de kanser kaynaklı kadın ölümlerinde başı çeken meme kanserinde erken teşhisin önemine vurgu yaptı. Kanser hastalığının görülme sıklığının dünyada giderek artmakta olduğunu, 2002-2012 yılları arasında yüzde 50’den fazla artış tespit edildiğini kaydeden Prof. Dr. Vahit Özmen, 2012 yılında yaklaşık 2 milyon kadına meme kanseri teşhisi konulduğunu, 500 bin kadının ise meme kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Prof. Dr. Özmen, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 2012 yılında 14 milyon insanın kansere yakalandığını, 8,2 milyon insanının ise hastalık nedeniyle öldüğünü ifade etti.

Kanserin, yaşlanma, stres, hormon, genetiği değiştirilmiş besinler, çevre kirliliği, radyasyon ve nükleer atıklar nedeniyle giderek artmakta olduğunu belirten Prof. Dr. Özmen, "Kadınlarımız erken tanı ile bu hastalığı kendilerinden uzaklaştırabilir. 40’lı yaşlarda mamografi tarama programına başlamak çok önemlidir" dedi. Kadın kanserlerinin yüzde 25’ini meme kanserinin oluşturduğunu ifade eden Özmen, "Bizim sıkıntımız ülkemizde meme kanserinin geç fark edilmesi ve geç tanı konması ve ölüm oranının yüksek olmasıdır" açıklamasında bulundu. Konferansın ardından Vali Yaman’ın eşi Hatice Yaman, Prof. Dr. Özmen’e plaket, Başkan Yücel Yılmaz’ın eşi Mehtap Yılmaz ise çiçek takdim etti.