Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, il sınırları içerisinde, havanın 15 derecenin üzerinde olduğu günlerde kalorifer ve soba yakılmasının yasak olduğunu bildirdi.

Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Temiz Hava Eylem Planı çerçevesinde ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin önlenmesi için alınması gereken önlemlerle ilgili bir açıklama yapıldı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, "İlimizdeki konut, toplu konut, kooperatif, site, okul, üniversite, hastane, resmi daireler, işyerleri, sosyal dinlenme tesisleri, sanayide ve benzeri yerlerde ısınma amaçlı kullanılan yakma tesislerinden kaynaklanan is, duman, toz, gaz buharı ve aerosol halindeki dış havaya atılan kirleticilerin hava kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik olarak İlimizde kullanılacak ısınma ve sanayi amaçlı katı yakıtlar için uygunluk belgesi, satış izin belgesi düzenlenmekte, katı yakıt denetimleri yapılarak gerekli yaptırımlar uygulanmaktadır. İlimiz sınırları içerisinde, dış ortam sıcaklığının gece ve gündüz 15 derecenin üzerinde olduğu günlerde kalorifer ve sobaların yakılması yasaktır. Ancak, hastaneler, yatılı ve gündüzlü okullar, öğrenci yurtları, yaşlılar ve güçsüzler yurtlan, kreşler, terminaller ve kolluk binalarında kalorifer ve sobaların iç ortam sıcaklığı 20 dereceden yukarı olmayacak şekilde yakılması hava kirliliğinin önlenmesi için alınacak ilave tedbirler olarak önem arz etmektedir. İlimizin meteorolojik verileri ve topoğrafik yapısı dikkate alınarak kirli havanın zararlarına karşı insan sağlığını korumak amacıyla kaloriferlerin yakma saatleri Sabah 04.30 ile 06.00 arası, Akşam 18.00 ile 19:30 arası şeklinde düzenlenmiştir. İlimizde, ilk yanma sırasında bacadan atılan partikül madde emisyonlarını kontrol etmek amacıyla ön yanmayı temin edecek şekilde stokerli sistemlerin sürekli yanmasının sağlanması, ayarlarının iyi yapılmış olması, sürekli kontrol edilmesi ve ateşçi ehliyet belgesine sahip kişilerce yakılması gerekmektedir” denildi.