UNESCO’nun, vefatının 100. yılından İsmail Bey Gaspıralı yılı ilan etmesi nedeniyle Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği tarafından organize edilen, ‘İsmail Bey Gaspıralı Çalıştayı’ Bartın Üniversitesi’nde başladı.

Bartın Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen çalıştaya, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlyas Doğan, Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Uluslararası Adalet ve Barış Konseyi Genel Başkanı Ali Gedikoğlu, Eski Bakan Halil Şıvgın, çok sayıda öğretim üyesi, yerli yabancı gazeteci, yazar ve öğrenciler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Başkanı Güngör Yavuzaslan, “2014 yılı, UNESCO tarafından İsmail Gaspıralı Yılı ilan edilmiştir. Soyadı Kırım’daki Gaspra şehrinden gelen, Rus İmparatorluğunda Türk ve İslam toplumlarının eğitim, kültür reformu ve modernleşme ihtiyacını tasvir eden entelektüel İsmail Bey Gaspıralı bu etkinlikte bir kez daha hatırlanmış ve anılmış olacak. Gaspıralı’yı anmak, hakkında farkındalık oluşturmak ve adına etkinlik yapmayı uygun bulduk” dedi.

Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “Bu tür faaliyetler ne kadar sık yapılsa o kadar faydalıdır. 2008 yılında kurulan üniversitemiz bugüne kadar kültürel bilimsel ve sanat alanında olmak üzere 200’ün üzerinde etkinlik düzenlemiştir. Bu etkinlikte üniversitemizin geleceği bakımından fevkalade önemlidir. Bizlere düşen, bu ideal insanların tasavvuflarını, düşüncelerini çok daha ileri noktalara götürmek ve ülkemizi dünya milletleri arasında onurla temsil edilen noktaya çekmek olacaktır” dedi.

Bartın Valisi Seyfettin Azizoğlu ise, “İsmail Gaspıralı Bey’in bundan yüz küsür sene önce ortaya koyduğu bu önemli söz ve düstur bu günde bizim için vazgeçilmez bir düsturdur. Bütün dünyanın milletlerin insanların fikirlerin ideolojilerin, dilleri yapıları birleşirken, bizim ayrı telden çalmamız, ayrı kalmamız çok hoş olmuyor” dedi.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, “Gazetecilik yapmak, sadece günlük tartışmaların içinde olmak değildir. Değerlerimize değer katanları geleceğe aktarmaktır. Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği ve Bartın Üniversitesi iş birliğiyle İsmail Bey Gaspıralı adına yapılan bu çalıştayda bu birliğin dayanışmanın en güzel örneğidir. Biz de Basın İlan Kurumu olarak böyle bir projede olmak istedik ve canı gönülden destekledik” dedi.

Konuşmaların ardından Dünya Göçmen Oyunları Başkanı Askat Akibayev Rektör Kaplan’a Kırgızistan resmi kıyafeti Cepken giydirdi. Daha sonra Vali Azizoğlu, BİK Genel Müdürü Atalay’a plaket taktim etti. Verilen molanın ardından açılış oturumuna geçildi. Rektör Kaplan’ın oturum başkanlığını yaptığı çalıştayda YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlyas Doğan, Gaspıralı açısından Türk dünyası modernleşmesi, Maltepe Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Ersin Nazif Gürdoğan tarafından Gaspıralı’nın girişimciliği ve etkilenmeleri, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Arslan tarafından Gaspıralı’nın eğitim anlayışı ve Türk dünyasına etkileri, Gazeteci Yazar Lütfü Şehsuvaroğlu tarafından Gaspıralı’da meslek ve millet davası, Yazar Mehmet Kamil Berse tarafından Kırım’dan Türk ve Müslüman dünyasını etkileyen İsmail Bey Gaspıralı adlı konuşmalar yapıldı.