AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, maden kazalarıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ölümler üzerinden siyasi tartışmalar yerine, hep birlikte ülkemizdeki bu önemli sorunu nasıl ortadan kaldırabiliriz buna kafa yormamız gerekir” dedi.

Tedbirlerin alınması konusundaki ortak iradenin hayata geçirilmesini vurgulayan Milletvekili Tunç, “Öte yandan ülke ekonomisine sağladığı önemli katkı nedeniyle de özellikle zengin yer altı kaynaklarına sahip olan birçok ülkede bu sektöre ayrı bir önem verilmekte, bir yandan da bu sektörde iş güvenliğini artırmak üzere birçok tedbir alınmaktadır. Gelişmiş ülkelerde maden mevzuatında yapılan iyileştirmelerin yanı sıra, güvenliğin iç ve dış denetimlerle de güvence altına alındığını, küçük işletmeler yerine havza bazında daha güçlü ve daha profesyonel bir çalışma gerçekleştiğini komisyon çalışmalarımız vesilesiyle de gördük” diye konuştu.

Madenlerin ciddi altyapı sorunlarının bulunduğunu belirten Tunç, şunları söyledi: “Madencilik sektörünün ülkemizin son yıllardaki ekonomik kalkınma ve gelişmesine paralel bir gelişme içerisinde olmadığı görülmektedir. Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencimizin şehit olduğu maden faciasıyla birlikte gündeme gelen ve Ermenek kazasıyla tekrar eden iş sağlığı ve güvenliği sorunu bu alanda güvenlik kültürü eksikliğinin olduğunu göstermektedir.”

Üretim kalitesi yüksek, iş kazası oranı düşük bir sisteme geçilmesi gerektiğini anlatan Tunç, sözlerini şöyle tamamladı: “Denetimden uzak, parça parça, küçük maden ocakları yerine, havzanın tamamıyla planlandığı ve madencilikte uzman kuruluşlar tarafından işletilen, üretim kalitesi yüksek, iş kazası oranı düşük bir sisteme mutlaka geçilmelidir. Maden kazaları üzerinden siyaset yapmanın sektöre de ülkemize de bir faydası bulunmayacağı kanaatindeyim. Ölümler üzerinden siyasi tartışmalar yerine, hep birlikte, ülkemizdeki bu önemli sorunu nasıl ortadan kaldırabiliriz buna kafa yormamız gerekir.”