Bartın İl Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde 2014 Ulusal Medikal Kurtarma Ekibinin (UMKE) bölge eğitim ve tatbikat kampı gerçekleştirildi.

Bartın Ulusal Medikal Kurtarma Ekibinin de (UMKE) bağlı bulunduğu Bolu Bölge Koordinatörlüğü’ne bağlı Zonguldak ve Karabük illeri UMKE ekiplerinin de katılımıyla 21 - 24 Kasım 2014 tarihleri arasında Ulus ilçesi Küre Dağları Milli Parkı Ulukaya mevkiinde “10. Bartın Ulukaya UMKE Bölge Eğitim Ve Tatbikat Kampı” gerçekleştirildi. Eğitim ve tatbikat kampına; Bartın, Zonguldak, Karabük ve Bolu’dan toplam 43 kişi katıldı.

Faaliyet süreci içerisinde katılımcılara; eğitmenler tarafından temel kampçılık, fiziki kondisyon, doğada yaşam eğitimi ve uygulamalı olarak saha eğitimi verildi. Temel yaşam desteği, hasta, yaralı taşıma teknikleri, ip bağlama teknikleri, hasta paketleme, yüksekten iniş konularında oluşturulan istasyonlarda, teorik ve pratik eğitimler verilerek katılımcıların tamamının eğitim konuları kapsamında uygulamalı eğitim yapıldı.

Eğitmenler tarafından enkaz parkuru kurularak, UMKE gönüllülerinin daha hızlı ve pratik vakaya müdahale süreleri sağlandı. Düzenlenen kurtarma tatbikatında ekipler yüksekten iple iniş, dağlık ve çamurlu uçurumda yaralı kurtarma tatbikatları yaptı.

TATBİKAT, GERÇEĞİ ARATMADI

Tatbikatta Küre Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde bir aracın uçurumdan yuvarlandığı ve çok sayıda yaralı olduğu ihbar senaryosuyla harekete geçen UMKE ekipleri gerekli medikal ve teknik donanım ve yeteri kadar personel ile kazazedelere ulaşarak ilkyardım ve acil yardım desteğini sağladıktan sonra ip ve sedye yardımıyla yaralıları eğimli araziden yukarıya çekerek kurtardılar. Gerçeği aratmayan kurtarma senaryosu ile 10. Bölge Kampı Bartın ilinde gerçekleştirilmiş oldu.

Kamp sonunda UMKE Temel Modül Eğitimine ve bölge kampına katılan UMKE gönüllülerine sertifikaları verildi.