Batman Üniversitesi Sert Kabuklu Meyveler ve Uygulama Araştırma Merkezi, Batı Raman Kampüsü’nde ağaçlandırma çalışması başlattı. Merkez, uygulama kapsamında kampüs alanına bin adet fıstık ağacı ekti.

Batman Üniversitesi Batı Raman Kampüsü’ne fıstık ağacı ekti. 19 Ocak 2014 tarihli Resmi Gazete’de yönetmeliği yayımlandıktan sonra resmi olarak kurulan Sert Kabuklu Meyveler Uygulama ve Araştırma Merkezi, Batı Raman Kampüsü’nde ilk çalışmasını başlattı. Daha önce sert kabuklu meyveler üzerine bilimsel çalışmalar ve etkinliklerle adını duyuran Batman Üniversitesi, bu konuda önceki gün fıstık ağacı ekerek ilk adımı attı. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam eşliğinde akademisyenler ve öğrenciler kampüs alanına bin adet fıstık ağacı ekti. Sert kabuklu meyvelerin önemine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Uluçam, "Üniversite bünyesinde kurmuş olduğumuz Sert Kabuklu Meyveler Uygulama ve Araştırma Merkezi kapsamında; Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, fıstık, badem, ceviz, fındık ve kestane gibi sert kabuklu meyve yetiştiriciliğini teşvik etmek, doğal florayı canlandırmak, bu yörelerde yetişen çeşit ve tiplerin korunmasını sağlamak, yerli çeşit ve tiplerimizin üstün özellikleri ile yüksek verim ve kalitedeki yabancı çeşitleri hibritlemek, yeni çoğaltma tekniklerini uygulamalı olarak yöre üreticisine öğretmek ve ilgi alanındaki bölgelere anaç kalem ve aşılı fidan temininde yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Merkezimizin yürütücülüğünü öğretim üyelerimizden Doç. Dr. Filiz Akbaş yapıyor. Bu tür etkinlikler hem üniversite hem de öğrenciler için çok önemlidir. Doğayla toprakla iç içe olmak insanın manevi yönünü geliştirdiği gibi sağlıklı yaşam içinde gereklidir. Dolayısıyla insanla doğayı ayırmak mümkün değildir" dedi.

Bölge olarak sert kabuklu meyve türleri yetiştiriciliği ve özellikle Antep fıstığı için uygun ekolojiye sahip olduğunu da sözlerine ekleyen Rektör Prof. Dr. Uluçam, "Bu kapsamda sağlıklı fidan üretim alt yapısının oluşturulması amaçlanmıştır. Ayrıca temel ve uygulamalı araştırmalara kaynak oluşturulması suretiyle lisans ve lisansüstü öğrencilerin pratik çalışmalarına katkıda bulunulması planlanmıştır" diye konuştu.