Köylere Hizmet Götürme Birliği (KÖYDES) 2014 yılı dönem sonu toplantısında bir konuşma yapan Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, "İller Bankası’nın kriterlerinin değişmesi lazım, küçük illerin sabit giderlerini karşılayacak pay ayrıca gönderilmeli" dedi.

Köylere Hizmet Götürme Birlik Başkanlığının 2014 yılı dönem dönem sonu meclis toplantısı Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda yapıldı.

Vali Yusuf Odabaş başkanlığında yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Ali Gökay, İl Genel Meclis üyeleri, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ziyeddin Babacan, kurum amirleri ve köy muhtarları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, “Bu gün hepimizin malum olduğu gibi Köylere Hizmet Götürme Birliğinin olağan genel kurul toplantısı, bu toplantıya hepiniz hoş geldiniz. Gerek Köylere Hizmet Götürme Birlikleri gerekse Özel İdarelerimiz birer yatırım kuruluşları olmasına rağmen son zamanda yapıdaki bir takım değişiklikler nedeniyle KÖYDES hariç olmak üzere istihdam alanı olmak şekliyle uygulandığı görülmektedir.

Amacımız kaynaklarımızı en iyi kullanarak bu kurumları istihdam alanı olarak değil yatırım kurumlarına dönüştürülerek köylerimize daha fazla yatırımın götürülmesi amaç olarak benimsenmelidir. Amacımız köydeki yerleşmiş olan vatandaşların en az şehirdeki olduğu kadar devletin alt yapı hizmetlerini oraya kadar götürebilmek olmalıdır. Bu düstürle bu amaçla he beraber birlikte imkânlarımızı en iyi şekilde değerlendirerek hizmet alanını köylerimize kadar ulaştırmak zorundayız. Çünkü bu birimler hizmet birimleridir, istihdam birimleri asla olmamalıdır.

Değerli Muhtarlar; tabi bize düşen bu görevler olduğu gibi sizinde köyünüzde yerleşim yerinizde bir takım görevleriniz vardır. Sizler görevlerinizi hizmet odaklı olarak yerine getirmek zorundasınız. Biz birlikte hizmete odaklanırsak, yapacağımız hizmetlerin verimliliği büyüklüğü daha fazla olacaktır. Tabi İl Özel İdare olarak, KÖYDES olarak ve Birlikler olarak bizler sizin yolunuzu, suyunuzu ve benzeri bir takım alt yapı hizmetlerinizi yapmak zorundayız. Size getirdiğimiz her hizmetin kullanılması, korunması ve sizin halkınıza hizmet sunabilmesi için sizlere de görev düşmektedir. Çoğu zaman ben görüyorum, köylere de ziyaretlerimiz de bundan sonrada bu ziyaretleri devam ettireceğiz. Sanki o köyü yolu, o köylünün değil Özel idarenin veya devletin yolu gibi addediliyor. Sel yağmur suları yolun ortasından akıyor, o yol yol olmaktan çıkıyor.

Aslında bu yollar hepimizin, eğer biz koruyor kolluyor hizmete onu sağlıklı bir şekilde tutuyorsak tutabiliyorsak o hizmet verimi daha fazla olur. Birçok vatandaşımız, işte 20 metre veya 10 - 20 santim yer kazanacak diye şarampolleri dolduruyor, kendi sınırını o tarafa çekerek yolları daraltıyor, yolları kullanılmaz hale getiriyor. Sel ve yağmur suları yolların üzerinden akarak asfalt veya değişik stabilizeyle malzemeyle kaplı olan o yollar kullanılmaz hale geliyor. İçme sularımızda da aynı sıkıntılar var, bakıyorsun yeteri olan içme suyu kaynağı kuraklık nedeniyle veya değişik nedenlerle yetmez hale geliyor.

Tabi kuraklık ülkemizin genel bir sorunu, zaman, zaman iklim değişiklikleri köylerdeki ve değişik yerleşim yerlerindeki suların kaynaklarının yetmez bir hale geldiği zaman zaman görüyoruz. Ancak bizler o suyun kullanımını da düzenlersek sağlıklı kullanırsak kuraklık dönemlerinde tasarrufa gidersek sanırım onun sıkıntısını oradaki vatandaşlarımız daha kolaylıkla atlatabilme imkânına kavuşur. Benim bildiğim kadarıyla bütün köylerimizde içme suyumuz var ama zaman, zaman yetersiz olan köylerimiz ve yerleşim yerlerimiz var. Eğer suyumuz yetmiyorsa köy ihtiyar heyetiyle kararıyla birlikte o suyun kullanımını gerekirse saat taktırarak belli bir miktarının bedelsiz, fazla kullanımını bedele bağlayarak aldığınız meclis kararlarını bize intikal ettirirseniz, gönderirseniz biz onları tasdik eder ve o suyun sağlıklı kullanımını tasarruflu kullanımını sağlarız. Fazla kullanan içme suyunun kullanma suyunu kullananlara da farklı bir fiyat uygulayarak onların içme suyunu kullanma suyu olarak kullanmasını önleyebiliriz. Eğer onu önleyemiyorsak yeni bir kaynakta bulamıyorsak bazı mahallelerimizin içme suyu yazın çekmesi mukadder olmaktadır, bunu hep beraber bu sorunu çözebilme imkânına kavuşabiliriz.

Ben zaten ilk başlama sırasında çevreyi ve ziyaretçilerin ziyareti nihayetlendirildiği dönemde köylerimizi ziyaret etmeye başlayacağım. Bu konuları birebir köylülerimizle ve köy muhtarlarımızla değerlendireceğiz. Tabi bu arkadaşlar birlikte yapılacak bir hizmettir, görevdir sizler köylerde bizim temsilcilerimiz konumundasınız, orada devletin temsilcisiniz. Sizler getirilen o hizmetlerin en iyi şekilde kullanılmasını sağlamak konusunda birlikte hareket edersek hizmetin verimliliği, faydasında o derece artmış olur. Ben bu gün Cuma olması dolayısıyla ve muhtar arkadaşlarımızın mutlaka başka görevleri, ihtiyaçları, görmesi gereken kişileri olması dolayısıyla sizleri fazla konuşarak tutmak istemiyorum, zaman zaman benimle ilgili konular olduğu zaman bizim kapımız herkese açık olduğu gibi sizlere de açıktır.

Ben aslında randevu ile çalışan Vali değilim, kapımız herkese her zaman açık. Sizlerde şehre indiğiniz zaman kapımız açıktır. Ben ayrıca özel görüşeceğim konumuyla gelirseniz o zaman sıkışıklık olabilir, o zaman randevu meselesi gündeme gelir. Ama ben kimseyi randevu ile kabul etmek istemiyorum, bununda bu vesileyle bilinmesini istiyorum.

Eğer birlikte beraberce sorunları çözme konusunda ve kaynakları en iyi değerlendirilmesi konusunda birlikte hareket edersek seçilmiş İl Genel Meclisi üyelerimiz, Daire Müdürlerimiz ve sizler ortak çalışırsak sanırım kaynakları en iyi şekilde sizlere doğru aktarılma imkânına kavuşmuş oluruz. Ben bu duygu ve düşüncelerle bu günkü birlik kongresini önce ilimize, ülkemize ve sizlere hayırlı olması dileğiyle hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.” Dedi.

Daha sonra Kemertaş köyünün Birliğe üye talebi ile tüzükte yapılacak değişikliği, 2015.2016.2017 mali yıllarının tahmini bütçesi, Bütçe kalemleri arasında yapılacak aktarılması konularının oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından köy muhtarları sorunlarını dile getirdi.

Köy muhtarlarının istek ve taleplerini dinleyen Vali Yusuf Odabaş, şunları söyledi “Ben bu sorunlara baktığımda aklıma şu geliyor kaynak yetersiz, kaynak niye yetersiz İller Bankası Özel İdaremize kaynak gönderiyor hangi kriterle gönderiyor, nüfus esasına göre gönderiyor. İlimizin nüfusu ne kadar yetmiş altı bin yuvarlak söylüyorum. Ülkemizin en küçük İller Bankasından an ez para bize geliyor her ilin kurumları var, kurumların Müdürleri, personelleri, işçileri, araç gereçleri, araç gereçlerin masrafları, tamir masrafları, parça masrafları ve benzeri masrafları var ve her kurumun sabit gider masrafları var. Üç yüz bin nüfuslu bir şehrin sabit giderli var, Bayburt yetmiş beş bin yetmiş altı bin nüfuslu ilinde sabit gideri var.

İller Bankasının kriterlerinin değişmesi lazım, küçük illerin sabit giderlerini karşılayacak İller Bankası payı ayrıca gönderilmeli, yani bütün illerin sabit giderlerini il olarak karşılanması gereken para gönderilmeli ondan sonra kalan paranın nüfus kriterine göre gönderilmeli. Burada İller Bankasının para dağıtımında yanlış değerlendirme sonucu var ve bizim ilimize gelen ödenekler kısıntılı oluyor. Sayın Cumhurbaşkanımıza bu konuyu aktardım, bu konu üzerinde İller Bankasından sorumlu Bakanımıza talimat verdiler bu konuda çalışma yapılıyor. Yani kaynağın yetersiz olmasını yeniden değerlendirecekler, bu yetersizlik küçük illerin aleyhinde olan bir yetersizlik. Bunu zamanla kullanılmayan ödeneklerin Maliye Bakanlığından ek ödenek olarak yılsonunda aktarılarak telafi ediliyor idi.

Ancak zaman zaman ülkemizdeki deprem sığınmacıların artışı ve benzeri bir takım devletin görülmeyen masrafı attığı için ek ödeneklerde oraya aktarılıyor. Yılsonunda Maliye Bakanlığı küçük illere yedek olarak aktardığı parada aktarılmıyor olabiliyor. Bazı yıllarda ve dolayısıyla bu yıllarda küçük iller sıkıntı çekiyor, tabi bunun yanında kaynağında daha rasyonel kullanılması gündeme gelebilir, daha rasyonel kullanırsak kaynaklar daha fazla köylere doğru hizmete dönüşebilir.

Şimdi bütün köylerimiz, vatandaşlarımız kendi köyündeki göledi kanalizasyonu bir an önce yapılmasını istiyor, ama istemekle olmuyor bu isteği Devlet Su İşlerine aktarıyoruz bu işleri Devlet Su İşleri bunu plan ve programına alıyor. İlk önce etüt ve projesini çizdiriyor, ödeneğini ayarlıyor, İhaleye çıkıyor ondan sonra da bu iş yapılıyor.

Diğer bir gördüğüm aksaklık, Muhtarların müracaat ettiği dilekçelerin Dilekçe Kanununa göre 15 günde veya bir ay içerisinde müspet veya fiilen ne yapılacak nasıl yapılacak konusunda mutlaka bir cevap vermek lazım Dilekçe Kanununda bu belirlenmiş, eğer cevap vermiyorsak o birim konu hakkında sorumlu olur. Onu da ben bundan böyle dikkatlice uygulayacağım, yani muhtarımız talep ettiği konunun ne zaman yapılacağını veya yapılıp yapılmayacağını verdiği dilekçeden en geç cevabını alabilecek şekilde olmalı eğer olmuyorsa bunu biz kontrol eder gerekirse ilgililer hakkında gerekli yasal işlem başlatırız” dedi.