Bayburt Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülen ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından desteklenen "Turizm İnovasyonla Gelişir, Tanıtımla Büyür" projesi kapsamında 12 ilin katılımıyla Bölge Turizm Buluşması’na katılmak üzere Bayburt’a gelen Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Genel Başkanı Nuri Kolaylı ve beraberindeki heyet, Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş’i makamında ziyaret etti.

“Tek Bir Amacımız Var; Gazetecilik Mesleğinin Onuru İçin Savaşmak”

Ziyarette kısa bir konuşma yapan TGK Genel Başkanı M. Nuri Kolaylı özellikle yerel medyanın yaşadığı sorunları başkanımız Mete Memiş’le paylaştı. Türkiye’de internet medyacılığının kontrolsüz bir şekilde çoğaldığını ve bunun sonucunda gazetecilik mesleğine zarar verildiğine dikkat çeken Kolaylı şöyle konuştu:

“Biz meslektaşlarımızın bir disiplin içersinde hareket etmesi için çalışıyoruz. Yargısız infaz yapanları eleştiriyoruz, derneğimizden ihraç ediyoruz ama meslekten tamamen ihraç edemiyoruz. Bunun için mutlaka yasal bir düzenleme şart. Basınla ilgili tüm sorunlarımızı gerek Cumhurbaşkanımız olsun gerek Başbakanımız gerekse de muhalefetle görüşeceğiz. Hepimizin farklı dünya görüşleri olabilir ama tek bir amacımız var; gazetecilik mesleğinin onuru için savaşmak.”

“Siyasi Olarak Bana Düşen Görevi Seve Seve Yaparım”

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Mete Memiş ise, gazetecilerin dertlerine her zaman ortak olduğunu belirterek özellikle bu mesleği profesyonel ve eğitim almış kişilerin yürütmesi gerektiğini söyledi.

İnsanın yapmış olduğu işin eğitimini mutlaka alması gerektiğine dikkat çeken Başkan Memiş, “Benim çok önem verdiğim şeylerden birisi de insanın profesyonel olarak çalışması ve yaptığı işin eğitimini mutlaka almış olmasıdır. Yani bu alaylılıkla da olur mekteplilik de. Ama bu alaylılık ve mekteplilik birbiriyle çatışmayacak birbirini tamamlayacak şekilde olmalıdır. Evet, ben 4 yıl eğitim alıp öğretmen oldum. Bunun bu şekilde olmadığı dönemleri hepimiz biliyoruz. Türkiye’de 3 ayda eğitim verip öğretmen yetiştirdiler. Ve bunun ülkemizde nelere mal olduğunu gördük. Hiçbir donanımı, eğitimi olmayan birisi eline bir kalem, bir fotoğraf makinesi alıp piyasaya çıkarsa bunun bizi nelere götüreceği bence korkunç bir şey. Bu uçurumdan dönemeyiz. Bu anlamda siyasi olarak bana düşen bir görev varsa ben bunu seve seve yaparım” diye konuştu.

“Eleştiriden Memnun Olmayan Yönetici Başarısız Olur”

Yapıcı eleştirinin kendileri için her zaman bir fırsat olduğunu belirten Başkan Memiş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eleştiriyi bizim Türkçemizdeki tanımına uygun yapan herkesin başımızın üstünde yeri var. Ama eleştiriyi şahsımıza ve kişilik haklarımıza saldırı olarak yapana karşı tavrımız nettir. Çünkü kimse kimsenin şahsiyetiyle oynama hakkına sahip değildir. Eleştiriden memnun olmayan bir yönetici başarısız olur. Eleştiri, insan olarak hoşumuza gitmeyebilir ama yönetici eleştiriyi dikkate alıp onu dinlemelidir. Ben şöyle söylüyorum; eleştiriyi dinlemezsek hatada ısrar etmiş oluruz. Bizim eleştiriyi dinlememiz bize bir yanlışı terk ettirip bir doğru yaptırır. Bu benim için çok önemli bir şeydir. Gazetecilik mesleğine bakarken de şöyle bir ifade kullanmıştım; Gazeteciler şehirlerin hafızasıdır. Benim için çok önemli olan şeyleri ben hafızamda tutarım. Hâlbuki gazeteci hepsini kafasında arşivlendirmiştir. Gazetecilerin var olması mesleklerini en iyi şekilde idame ettirmeleri bizim her zaman menfaatimizedir. Gazeteci kardeşlerimize kapımız da açık, gönlümüz de.”

“Bizi İkaz Edin”

“Biz Bayburt’u yukarı taşımada, Bayburt’u geliştirmede, daha geniş bir ifadeyle Bayburt’u geçmişine, mazisine yakışır bir şekilde geliştirmek için herkese ihtiyacımız var. Her düşünceye ihtiyacımız var. Ama gazetecilere daha çok ihtiyacımız var. Ve arkadaşlarımızdan benim dileğim şudur: ‘Arkadaşlar yaptığımız yanlışları gördüğünüz zaman bizi ikaz edin.’ Ben ikaz edildiğim zaman eğer bu sese kulak vermezsem o zaman eleştirin. Gelen ufak tefek eleştirilerden dolayı geri adım atmayacağız. Bayburt’u bir yere taşıyacağız. Herkesin farklı düşüncesi, görüşü olabilir. Yöneticilikte bu farklılıkların arasından iyi olanı seçebilmektir. Bu anlamda sizlerin de Bayburt’a bu katkıyı sunmanızı isterim.”

Belediye Başkanı Memiş’i ziyaret eden Gazeteciler Konfederasyonu heyetinde, Genel Başkan Mehmet Nuri Kolaylı’nın yanı sıra Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir, Karadeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgut Özdemir, Ordu 19 Eylül Gazeteciler Derneği Başkanı Erdoğan Erişen, Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi ve Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan, Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Sadık, Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Erzen, Kırşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Emin Turpçu, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar Yıldız ve Bayburt Postası Gazetesi İmtiyaz Sahibi Murat Okutmuş yer aldı.