Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 76.’ıncı yıl dönümünde Bilecik’in Bozüyük ilçesinde düzenlenen törenlerle anıldı.

Sabah ilk olarak düzenlenen törende Kaymakam Köksal Şakalar, Garnizon Komutanı Bakım Binbaşı Alper Koç, Belediye Başkanı Fatih Bakıcı ve bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları tarafından Atatürk anıtına çelenk sunuldu. Ardından saat 09.05’te ilçe genelindeki sirenlerin çalmasıyla 2 dakika boyunca saygı duruşunda bulunuldu. İki dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. bayraklar yarıya indirildi

Daha sonra Halk Eğitim Merkezi konferans salonuna geçilerek Şehit Zafer İpek Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan program ile anma töreni devam etti. Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Okul Müdürü Murat Akgündüz tarafından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapıldı. Akgündüz konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk’ün ileri görüşlülüğü ve açık sözlülüğünden bahsetti. Akgündüz, "Mustafa Kemal Atatürk’ü her yıl 10 Kasım törenlerinde büyük bir saygı ve özlemle anıyoruz. O’nun muhteşem zekası, devleti yönetme yeteneği ve askeri bir deha olduğunu gururla anlatıyoruz. Bugün ben özellikle Mustafa Kemal’in ileri görüşlülüğü ve açık sözlülüğü üzerinde konuşmak istiyorum. Bu yüzyılın başlarında Osmanlı tarih sayfasından tasfiye edilirken Türk milleti de Mustafa Kemal ve silah arkadaşları tarafından ayağa kaldırılmaya ve var edilmeye çalışılıyordu. Kurtuluş savaşı verilmiş ve Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştu. O yeni Türkiye’yi dizayn ederken tam bağımsız ekonomisi ordusu ve eğitimiyle kalkınmanın olabileceğine inanıyordu. Tüm kurumları ebediyen var olacak bir Türkiye kurgusu ile şekillendiriyordu. Bugün bölgemiz yeniden şekillendirilirken komşu kardeş ülkeler, halklar kan, gözyaşı ve göçlerle perişan halde iken sığınacakları tek liman ve sığınacakları topraklar Atatürk’ün temelini attığı güçlü Türkiye’dir. Bugün Ortadoğu, Bosna, Afganistan topraklarında ki emperyalist oyun ve katliamları iyi anlamak için Mustafa Kemal’in bu topraklarla ilgili öngörü ve düşüncelerini iyi bilmek lazım" dedi.

Tarih öğretmeni Semiha Pehlivanoğlu ise bir konuşma yapılarak Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatından kesitler sunuldu. Pehlivanoğlu, "Hepinizin bildiği gibi Mustafa Kemal Atatürk dünya döneminin liderleri içerisinde 21.’inci yüzyıla geçebilen tek liderdir. Üstelik diğer liderler kendi halkları tarafından yok edilmenin acısını yaşarken O hala halkının ve dünyanın nabzında sevgisiyle saygısıyla yaşayabilen tek liderdir. O’nu anmayı bırakıp anlamaya çalışmalıyız. O’nu yakamızda taşıdığımız kadar fikir ve eylemlerimizde de taşımalıyız. Onu özlediğimiz kadar özümsemeliyiz. Onunla yarışan ama O’nu aşmış yeni Mustafa Kemal’ler olmalıyız. Türk Ulusunun yüreğinde ölümsüzleşen Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 76.’ıncı yılında bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Şehit Zafer İpek Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan Atatürk konulu oratoryo sahnelendi. İlçe genelindeki okullarda Atatürk konulu resim, şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere hediyelerinin verilmesi ile program sona erdi.