Bilecik’te 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla, Bilecik Engelsiz Yaşam Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Halit Altıntaş ve beraberindeki heyet, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir’i makamında ziyaret etti.

Bilecik Cumhuriyet Meydanı’ndaki çelenk sunma töreni sonrası Bilecik Engelsiz Yaşam Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Halit Altıntaş ve beraberindeki dernek üyelerix Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir’i makamında ziyaret etti. Günün anlam ve önemini belirten konuşma yapan Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, bugünün en üst seviyede gündeme gelmiş bir gün olduğunu belirtti. Türkiye’de ne kadar engelli olduğuna dair ellerinde net bir rakam olmadığı belirten Vali Nayir, “Biz ancak kamuyla irtibatı olan kişileri biliyoruz. Bizim ilimizde kamuyla irtibata geçmiş bir iş kurumuna müracaat etmiş, ben engelliyim demiş veya okulunda engelli olduğunu belli etmiş, memuriyette engelli olduğunu belli etmiş veya bizim Aile ve Sosyal İl Politikalar Müdürlüğümüze gitmiş engelliler belli olmuş 6 bin civarında veya 5 bin 800 civarında ama hala inanıyoruz ki, hala engelli vatandaşlarımızın birçoğu ailesinin içerisinde kalmış bir yere çıkmamış, biraz gizlenmiş gibi. Artık geldiğimiz dünya düzeyinde bugünkü hayatımızda bunun engellinin gizlenmesi gibi bir şeyi kabullenmek mümkün değil. Birçok yol var, birçok yöntem var. Bunları sağlığına kavuşturabilecek kendi ihtiyaçlarını giderebilecek becerilerini geliştirilebilecek birçok yol var. Eğer aile bunu gizlerse bunların hiç birinden istifade edemeyecek” dedi.

“ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZIN BİR ÇOĞU KENDİ HAYATLARINA İHTİYAÇ OLACAK ŞEYLERİ YAPAMIYORLAR”

Engelli vatandaşlarımızın bir çoğu kendi hayatlarına ihtiyacı olacak şeyleri giyinme kuşanmada dahil yapamadıklarını kaydeden Vali Nayir, “Bu kurslardan geçenler bunu yapabiliyor. Kendinin günlük hayatta ihtiyacı olduğu beceriyi kazanabiliyor. Toplum hayatına katılabiliyor. Bir şeyleri yaparak kendisinin faydalı olduğunu ailesine ve çevresine gösteriyor. Dolayısıyla bu konuyla ilgili derneklerimize de önemli görevler düşüyor. Her şeyden önce engellinin ulaşamayacağı bir yer olmamalı. Eski tarihi binamız hükümet konağındaki engellileri nasıl yukarı katlara alabileceğimizin de çalışmasını yaptık, ödeneğini de temin ettik. Kurullardan izin sürecini tamamlayıp, onları da halletmeye çalışıyoruz. Yollarımız, parklarımız, engellilerin inip bineceği şekilde yönünde mevzuat düzenlemesi var. Tek taraflı halledilecek bir mesele değil” diye konuştu.

“TÜRKİYE NÜFUSUNUN YÜZDE 10 VE BİLECİK GELENİNDE 6 BİN YAKIN ENGELLİ VATANDAŞ VAR”

Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unun engelli olduğunu aktaran Vali Nayir, "Bizdeki rakam 6 bin dedik. 6 bin olursa bizde yüzde 10 değil, yüzde 2-3 gibi bir rakam çıkıyor. Türkiye genelinin çok gerisinde. Ya bizde bu kadar engellimiz az diyeceğiz ya da var ama herhangi bir kamu kuruluşuna direkt irtibata geçmemiş diyeceğiz. Dolayısıyla bu kadar büyük bir kütlenin ihtiyaçlarını, haklarını, eğitim hakkını, sağlık hakkını bir yere ulaşmak istediğindeki o hakkı mutlaka değerlendirip onların ihtiyacına yatırımlarını yapmak, onların eğitim hizmetini, sağlık hizmetini verebilmemiz lazım. Engellilerimize uygun spor alanlarımız da var. Engellilerimize uygun özel istihdam alanları da var. Kamu kuruluşlarından da istifade edebilecek yerleriniz olur. Spor alanlarında size uygun alanlar, size uygun alet edevatlarında da bizde yardımcı oluruz” şeklinde konuştu.