Bilecik’te, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası münasebetiyle "Beyin Ölümü ve Organ Nakli"nin konu alındığı seminer düzenlendi.

Bilecik Devlet Hastanesi’nde gerçekleşen seminere, İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, Bilecik Devlet Hastanesi Baş Hekimi Opr. Dr. Burak Öztop, Halk Sağlığı Müdürü Doktor Uzm. Dr. Ömer Balcı, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Turhan Sulhan, Organ ve Doku Nakli Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Yavuz Selim Çınar, Dr. Ziya Dündar, Doç. Dr. Aylin Bircan Demir ve personelleri katıldı.

Seminer, Organ ve Doku Nakli Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Yavuz Selim Çınar, doktorlar Doç. Dr. Aylin Bircan Demir ve Dr. Ziya Dündar tarafından verildi. Dr. Çınar, amaçlarının; ülke genelinde organ nakli hizmetlerinde çalışan kurum ve kuruluşlar arasında gerekli koordinasyonu sağlamak olduğunu belirtti. Çınar, "Çok kısıtlı imkanlarla elde edilen organların dokuları bilimsel kurallar çerçevesinde anlayışa uygun adaletli bir dağıtımla en uygun hastaya, en kısa sürede nakletmek asıl amacımızdır. Bursa bölgemiz yaklaşık 5 bin nüfusa hizmet veriyor. Bu nakil organizasyonu biz her ay 3-4 defa mutlaka yapıyoruz. Geçen sene yaklaşık 300 civarında organ bağışı alınmıştır. Bu organizasyonlar her zaman şehir dışında olmuyor tabi lokalde de dağıtımımız oluyor. Bütün organizasyonlarımızın tamamını devlet karşılıyor. Helikopterler, ambulanslar, uçaklar tamamını devlet karşılıyor. Hastalarımız her hangi bir ücret ödemiyorlar bu organ nakli organizasyonu için. Ben mümkün olduğunca kısa tuttum tekrar hepinize çok teşekkür ediyorum" dedi.

Doç. Dr. Aylin Bircan Demir ise “Beyin ölümü” ile ilgili açıklamada bulundu. Demir, "Beyin ölümü" sürecinin yasal boyutu olduğunu ve 1979 yılında organ ve doku alınması, saklanması, aşılanması nakli hakkında bir kanunları olduğunu ifade ederek, "Daha sonrası Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından Organ Nakli Danışma Kurulu tarafından 1990, 1993, 2000, 2002, 2012 ve en son 2 Ocak 2014 tarihinde yönetmelikler düzenlendi. Bu yıl Türk Nöroloji Derneği Nöroloji Bölümü hocalarıyla birlikte bir beyin ölümü kılavuzu yayınladılar. Bu kılavuz kanuna ve yönetmeliklere uygun bir şekilde hazırlandı. Beyin ölümü; merkezi sinir sisteminin kafatası içinde beyin, beyin sapı tamamının tüm aktivelerinin kalıcı ve geri dönüşümsüz olarak yitirilmesidir ki kanunda bu tüm beyin ölümleri bir ölüm halini ifade eder. Eğer beyin ölümü gerçekleşen hastanın aileleri organ naklini kabul ederlerse bu organlar bize lazım olur. Ben konuşmamı bitirirken sizlere iyi organ nakli dokuları diliyorum ve hepinize çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Dr. Ziya Dündar da, haftanın ve organ naklinin öneme değinerek, şöyle konuştu:

"Benim genel cerrah olma sebebim organ naklidir. Yazılı tarihin başından beri insanlar acaba organlarımızı değiştirebilir miyiz diye mücadele ettiler. Bunun bir parçası olmaya davet ediyorum sizi. O kadar güzel hazırlanmış ki, dini içeriklerinden tutun, ne olduğuna, kimlerden yapılacağına dair hazırlanmıştır. Konu budur söyleyeceğimiz hiç bir şey yok bunun üzerine."

Konuşmaların ardından İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz tarafından katılımcılara plaket verildi.