Bilecik’in Osmaneli ilçesi ziyareti sırasında açıklamalarda bulunan Yalova Tarım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Taner Engin, hava şartlarının normalinden iyi gitmesinden dolayı fidan dikimi için en uygun dönemin bu günler olduğuna dikkat çekerek, fidan dikiminin mutlaka bilinçli yapılması gerektiğini vurguladı.

Engin, başta elma, erik, asma, gül ve selvi olmak üzere birçok bitkinin dikilme döneminin başladığını belirtti. Dikim için en uygun dönemin bu günler olduğunu da dile getiren Engin, “Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle fidan dikim zamanı bu sene erken geldi. Ancak fidan dikimi yapılırken mutlaka uyulması gereken bazı kurallar var. Gelişi güzel dikilen fidanlar faydadan çok zarar getirir. Bu nedenle emeklerin boşa çıkmaması için mutlaka fidan dikimi konusunda deneyimli kişilerin bilgisine başvurulmalı. Biz Yalova Tarım A.Ş. olarak bu konuda çiftçilerimize yardıma her zaman hazırız” dedi.

“FİDAN DİKİMİNDE YAPILACAK EN UFAK HATA BÜYÜK KAYIPLARA YOL AÇABİLİR”

Meyve bahçesi oluşturmanın en önemli aşamasını fidan dikimi oluşturduğunu aktaran Taner Ergin, fidan dikiminde yapılacak hataların büyük kayıplara yol açacağını kaydetti. Ergin, “Fidanın taşınması, dikim zamanı, dikim budaması ve fidan dikimi sırasında dikkat edilecek noktalar vardır. Çiftçilerimiz fidanlarını alırken toprakta gömüde olmasını ve fidanları görerek alması uygun olacaktır. Eğer fidan alınan yer uzak bir yerse fidanı götürürken çok dikkat edilmelidir. Alınan fidanların köklerinin kurumaması için kök kısımları iyice sarılmalı, rüzgar ve güneşe karşı sıkıca korunmalıdır. Dikilecek yere getirilen fidanlar hemen dikilmeyecekse hendekleme yapılmalı, kesinlikle güneşe maruz bırakılmamalıdır. Çünkü çıplak kökler güneş ve kuru havaya maruz kaldıklarında çok çabuk kururlar. Dikim esnasında fidanlar açıkta bekletilmemeli, hendeklendikleri yerden alındıktan sonra hemen dikilmesine özen gösterilmelidir” diye konuştu.

“DİKİLEN FİDANLARIN MUTLAKA DİKİM BUDAMASI YAPILMASI GEREKİR”

Engin, meyve fidanları dikimden önce mutlaka dikim budamasına tabii tutulması gerektiğini de ifade ederek, dikim budamasının amacının; fidanların söküm sırasında zedelenen, ezilen, kopan kök kısımlarını kökün sağlam yerinden kesmek, birbiri üzerine binen kökleri ayıklamak olduğunu anlattı. Engin, “Budamaya uygun olarak ağacın tacı ile kökü arasındaki dengeyi bozmamak için taç kısmından bir kısım dallar azaltılır. Bu şekilde dalların uçlarında bulunan ve daha erken uyanan gözler kesilmiş olur ki, bu ağacın uyanmasını geciktirir ve fidanın tutumunu kolaylaştırır. Dikim budaması yapılmayan fidanlar ilkbaharda gövde ve gözlerde toplanan besin maddelerinin yardımıyla çabucak sürer. Fakat sonradan kök henüz sürgün ve yaprakların su ihtiyacını karşılayamadığından kurumaya başlar. Bu nedenle dikim budamasını yapmayan çiftçilerimiz “Gün Dönmeden Fidanın Tutup Tutmadığı Belli Olmaz” demektedir” şeklinde konuştu.

Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver ise, şöyle konuştu:

“Böyle bir fidanlığın Osmaneli ilçesinde olması bizim için çiftçilerimiz için çok güzel bir şeydir. İlçe Tarım olsun biz Ziraat Odası olarak da sürekli gelir gideriz bu fidanlığa. Burada yetiştirilen fidanların hepsi sertifikalıdır. Çiftçilerimiz buraya gelerek fidanlarını gönül rahatlığıyla alabilirler veya buraya gelerek hangi toprağa hangi fidan dikileceği konusunda bilgiler de alabilirler. Yalova Tarım Fidanlığı, fidanları satınca “Ben sattım işim bitti” demiyor. Dikilen fidan bahçelerini gezip fidanlarının durumunu görüp inceliyorlar. Hangi ilacın hangi gübrenin kullanılması konusunda da çiftçilerimize bilgiler veriyorlar. Bahçe kuracak çiftçilerimize de bilgiler veriyorlar. Bugün buraya geldik ve yine gördük ki fidan sökümlerinde bile çok hassas davranıyorlar. Yalova Tarım yetkililerine ve çalışanlarına bu duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyorum. Çiftçilerimize de yaklaşan yeni yıl dolayısıyla, tüm çiftçilerimize ve Osmaneli halkına neşe huzur mutluluk ve bol kazançlı yıl olmasını diliyorum.”