Bilecik’te soğukların gelmesi ile birlikte kış meyveleri tezgahlarda yerini alırken, en pahalı ürünün kilosu 5 lira ile kivi, en ucuzunun ise kilosu 1,5 lira ila mandaline olduğu belirtildi.

Bilecik’te manavcılık yapan Selami Çınar, Bilecik’te kış meyvesi üretimim yapılmadığını belirtti. Kış meyvelerinin geneli Antalya bölgesinden geldiğini, bunlar arasında mandalina, portakal, muz, kivi gibi meyvelerin önemli bir yer tuttuğunu anlatan Çınar, "Mesela elma grubu İzmit tarafından çıkmasından dolayı elma fiyatları daha uygun. Mandalinanın fiyatı 1,5 ile 3 lira arasında değişiyor. Biliyorsunuz her malda olduğu gibi kalite potansiyeli var. Portakal 2 lira ve 3 lira arasında, kivi 3 lira ve 5 lira arasında, muz yerli muz olarak fiyat olarak daha avantajlı. İthal muzlar 5 lira rakamlarında dolaşıyor. Kışın Bilecik’de fiyatlar çok pahalı olmuyor. Fiyatları nakliya büyük ölçüde etkiliyor. Yaklaşık 15-20 günden beri domatesin yerli üretimi bittiği için biraz fiyatı yükseldi. Antalya seralar başlamadı, bir boşluk oldu ve sadece domatesin fiyatına artış geldi. Bunların hepsi normal. Kış meyvelerinin bol meyve tüketimi hastalanma riskini sıfır seviyeye indiriyor. Özellikle kış mevsiminde gribal enfeksiyonların hepsi yok oluyor gibi bir şey. C vitamininin gribal enfeksiyona iyi geldiğini bütün insanlar bilir. Benim tavsiyem kış mevsiminde bol bol portakal suyu, elma gibi meyvelere yönelmesini tavsiye ederim. Şuanda en pahalı olan kış meyvesi kividir. Kilosu 5 lira civarında ve en pahalısı da kividir” dedi.

AYVA GEÇEN SENEYE GÖRE PAHALANDI

Diğer bir manav Remzi Sancar ise; kış meyvelerinin fiyatları portakal 2 lira, mandalina 2 lira, ayva 2,5 buçuk, elma 2,5 buçuk, yerli muz 4 lira olduğunu belirtti. Sancar, “Bu meyvelerin pahalı olanları da oluyor. Ama genellikle normal fiyatlar bu sene. Pahalı olan meyveler muz, üzüm, ayvadır. Geçen sene ayva 1 veya 1,5 liraydı, ama bu sene yüksek. Bu meyvelerin faydaları biliyorsunuz bunlar C vitaminidir. İnsan vücudunda depolanmıyor. Günlük alırsanız günlük kullanabiliyorsunuz, günlük harcayabiliyorsunuz. Onun için tüm insanların halkın ve tüm çocukların meyveleri yemeleri lazım. Çünkü günlük alınan C vitamini günlük harcanıyor. Onun için meyveyi tavsiye ediyorum. Bilhassa portakal, elma, mandalina greyfurt C vitamini içeren meyveler çok yararlı olur kış için. Vücuda dayanıklılık sağlıyor. Hasta olmamızı engelliyor. Daha çıkacak meyvelerimiz var bunlar muşmula, kestane gelir eğer meyve sayarsak. Kestane biraz pahalıdır. İnegöl’den geliyor İnegöl kestanesi yerli tadı çok güzel fakat fiyatı 10 lira ile 14 lira arasıdır. Kestane satışlar ise elit tabakalar alıyor” dedi.