ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir'de bu yıl 17'ncisi gerçekleştirilen "Akademik Bilişim Konferansı 2015" Anadolu Üniversitesi (AÜ) ev sahipliğinde başladı.

İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akgül, AÜ Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansın açılış töreninde yaptığı konuşmada, geçmişten bugüne yapılan etkinlikleri anlattı. 

Son dönemde internet kullanımının arttığına dikkati çeken Akgül, interneti 3 milyarı aşkın insanın kullandığının kabul edildiğini söyledi. 

Konferansın önemli bir parçasının "özgür yazılım" olduğunu vurgulayan Akgül, şöyle konuştu:

 "Özgür yazılımdan kasıt, kullanıcının özgürlüğüdür. Özgür yazılım dünyası artık sadece yazılımdan ibaret olmayan bir şey, 'wikipedia' bunun en iyi örneklerden biri. Dünyada 1 milyon civarında özgür yazılım var, 10 milyon kadar insan da özgür yazılıma katkıda bulunuyor. Özgür yazılım üniversiteler için bilişimci yetiştirmek amacıyla çok önemli. Öğrenciler için tüm yazılım parçalarıyla oynayabileceği bir deney ortamıdır. Kişiler, kurumlar va ülkeler için baktığımızda da birincisi tasarruf söz konusu, istihdam, güvenlik ve rekabet avantajı açısından önemli. Bizim özgür yazılım camiası olarak beklediğimiz adil rekabet imkanı sağlanmasıdır. Bilgisayar meslek liseleri ve üniversiteler, özgür yazılım konusunda ciddi seçenekler sunarken, bilgisayar mühendisliğinden mezun olan birinin özgür yazılım hakkında hiçbir bilgisi olmadan çıkması korkunç bir şey. O dünyanın artılarını ve eksilerini öğrenmesi gerekir. Bu yapıldığı zaman kişi iyi bir noktada olacaktır." 

Akgül, konferans süresince 17 panel, 23 seminer, 5 çalıştay, 78 de bildiri oturumu yapılacağını sözlerine ekledi. 

- Ana tema "açıklık"

AÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan da etkinliğin üniversitede yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Konferansın bu yıl ki ana temasının "açıklık" olduğuna değinen Gündoğan, "Bu üniversitemizin vizyonuyla doğrudan örtüşen bir tema olmuş, Anadolu Üniversitesi kuruluş kanununda 'açık' fonksiyonu olan bir üniversite olarak tanımlanmaktadır. Üniversitenin yeni açık ders portalı 'Akadema' ile geçen ay 58 dersi çevrim içi olarak, dünyanın hizmetine sunduk" diye konuştu.

6 Şubat'ta sona edecek konferansta, Türkiye'deki birçok üniversiteden ilgili gruplar bir araya getirilerek, bilgi teknolojilerinin altyapısı, kullanımı, eğitimi ve üretimi ile bunların tanıtılması, tartışılması ve tecrübelerin paylaşılıp, ortak bir politika oluşturulması amaçlanıyor.