KAYSERİ (AA) - Çevresel değişikliklerin sinek ve vektör (hastalık taşıyıcısı) popülasyonuna etkileri, Erciyes Üniversitesi'nde düzenlenecek uluslararası konferansta masaya yatırılacak. 

Erciyes Üniversitesi Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERVEK) Müdürü Prof. Dr. Abdullah İnci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 27-30 Nisan'da düzenlenecek "Çevresel Değişikliklerin Sinek Popülasyon Dinamikleri ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Üzerine Etkileri" başlıklı konferansa, ABD'den Prof. Dr. Peter Adler ve Dr. Elmer Gray ile Litvanya'dan Prof. Dr. Gediminas Valkuinas'ın konuşmacı olarak katılacağını söyledi. 

İnci, üç gün sürecek konferansta, Avanos Belediyesi veteriner hekimi Ahmet Demircioğlu'nun "Orta Kızılırmak Havzasında Simulium Mücadelesi", ERÜ Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alparslan Yıldırım'ın "Simulium Alt Soyundaki Türlerin Moleküler Karakterizasyonu ve Vektörlük Potansiyellerinin Moleküler Analizi", Su Ürünleri ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Yılmaz'ın da "Barajların Sucul Ekosistem Üzerindeki Etkileri" başlıklı sunum yapacaklarını kaydetti.

Konferans kapsamında Sultansazlığı ve Kızılırmak'ta arazi çalışması yapacaklarını da bildiren İnci, şöyle devam etti:

"Orta Kızılırmak havzasında uzun yıllardır bir disipline bağlı olarak sürdürdüğümüz çalışmalar sonucu sinek popülasyonu kontrol altına alındı. Bu sinek milyonlarca yıldır bu coğrafyada vardı ama neden saldırgan hale geldiği bilinmiyordu. Artık bu sinek türünün moleküler genetiğini çözdük. Bu çalışma bir model. Bu çalışmada elde ettiğimiz bilgi birikimini, düzenlediğimizi bu tür ulusal ve uluslararası organizasyonlarda bilim dünyasıyla paylaşıyoruz. Yurt dışından davet ettiğimiz alanında uzman bilim insanlarının çalışmaları da bize ışık tutuyor."