ANKARA (AA) - Bilim adamları, insanın neden olduğu iklim değişikliğinin, deniz besin ağları üzerinde uzun vadeli etkisi olabileceğini ortaya koydu.

Ulusal Bilimler Akademisi Tutanakları dergisinde yer alan çalışmada, Kuzey Atlantik Okyanusu'nda bulunan bitkisel planktonların kutuplara doğru hareketinin bilinenden daha hızlı olduğu belirlendi.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi Jeofizik Akışkanlar Dinamiği Laboratuvarı'nda çalışan Princeton Üniversitesi araştırmacısı Andrew Barton, BBC News'e yaptığı açıklamada denizlerde bulunan bitkisel planktonların, deniz besin ağları ve küresel biyojeokimyasal döngü açısından çok önemli olduğunu belirtti.

"İklim insan ya da doğal faktörlerle değiştiğinde farklı organizmaların ne tepki verdiklerini tam olarak bilmiyoruz" diyen Barton çalışmanın, bu organizmaların insan kökenli iklim değişikliğine tepkisini ölçmeyi amaçladığını söyledi.

Araştırmalarında iklim değişikliğinde bitkisel planktonların sadece sıcaklıktan değil, okyanusta değişen besin ve ışık koşullarından da etkilendiği bulgularına ulaştıklarını ifade eden Barton, çoğunlukla fiziksel ortamın tamamen bazen de önemli ölçüde değiştiğini kaydetti.

Çalışmanın bitkisel planktonların kuzey doğuya doğru hareket edebileceğini gösterdiğini dile getiren Barton, bu değişimin daha önce hiç olmadığı kadar hızlı gerçekleşmesinin beklendiğini anlattı.

Barton, bitkisel planktonların bazılarının daha fazla hareket ettiğini, bazıları ise hiç hareket etmediğini söyledi.