KAYSERİ (AA) - ORHAN CANBULATEL - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yağcı ve ekibince yapılan çalışma, 100 yılı aşkın süredir yayımlanan "American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedic (AJODO)" dergisinin mart sayısına kapak oldu.

Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "üst çene genişletmesinde kullanılan aparatların çürük başlangıcı sayılan beyaz nokta oluşumuna etkisi" konulu çalışmaya, 2011'de ERÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Biriminin (BAP) desteğiyle başladıklarını söyledi.

AJODO dergisinde yayımlanan çalışmanın, bu projedeki basamaklardan biri olduğunu belirten Yağcı, "2011'den beri emek verdiğimiz bir çalışma. Bunun bir basamağı da çok sevindirici şekilde, 100 yılı aşkın süredir yayımlanan bilim dünyasının saygın dergilerinden AJODO'nun mart sayısında yer aldı. Dergide yayımlanmakla da kalmadı, kapak konusu oldu, mart sayısının videosu olarak internet sitesinde yer aldı. Bu bizim için onur verici, güzel bir gelişme" dedi.

Üst çene genişletmesinin, ortodontideki önemine işaret eden Yağcı, şöyle devam etti:

"Çünkü üst çene darlığı nedeniyle birçok problem oluşabiliyor. En basiti, hastanın ağızdan nefes alması düzgün olmuyor. Kaliteli bir hava için burundan nefes almamız gerekiyor. Dolayısıyla üst çene genişletmesi takiplerini ortodontide sıklıkla kullanıyoruz. Bu aygıtların da tedaviye olumlu etkileri olmakla birlikte yan etkileri oluyor mu, çürük başlangıcına yol açıyor mu, bunu araştırmak istedik. Çalışmamızın bu kısmında, üst çene gelişmesi aygıtlarından tam akrilik, tam kaplama olanlarının, 'beyaz nokta' dediğimiz çürük başlangıcı lezyonları oluşturabileceği sonucuna vardık. Çalışmanın ikinci kısmındaysa artık bunu nasıl engelleyebiliriz, neler yapabiliriz, bunu araştırmayı planlıyoruz."

Araştırmada kontrol grubu ile yaklaşık 50 hastayı değerlendirdiklerini dile getiren Yağcı, gruplardan birinde hızlı üst çene genişletmesi aygıtıyla uygulama yaptıklarını, diğerinin ise "kontrol grubu" olduğunu kaydetti.

Öğrencilerden oluşan kontrol grubunda, 6 ay sonra herhangi olumsuzluğun bulunmadığını gördüklerini anlatan Yağcı, "Üst çene genişletmesi yaptığımız hastalara uyguladığımızda, bazı dişlerinde beyaz nokta oluştuğunu gördük. Bu lezyonlar aslında geri dönüşebilir. Hasta dişlerine iyi bakar, fırçalarsa geri dönüşebilir. Tabii iyi bir hijyen gerektiriyor. Hiç oluşmaması tabii ki tercih ettiğimiz bir şey" ifadelerini kullandı.

Yağcı, kendilerine çalışmayı yapma olanağı sağlayan BAP ile asistanı Yasemin Nur Korkmaz, Süleyman Kutalmış Büyük, Filiz Yağcı ve Aykan Onur Atilla'ya da teşekkür etti.