ANKARA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ulusal Uzay Araştırma Programı Yol Haritası'nın, araştırma, teknoloji geliştirme, insan kaynakları ve uluslararası işbirliği boyutlarını içerecek ve 2016-2023 yıllarını kapsayacak şekilde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) koordinasyonunda güncellenmesine karar verildiğini bildirdi.


Bakan Işık, AA muhabirine, geçen hafta 29'uncu toplantısı gerçekleştirilen "Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu"nda (BTYK) alınan kararları açıkladı.

Ulusal Uzay Araştırma Programı Yol Haritası'nın araştırma, teknoloji geliştirme, insan kaynakları ve uluslararası işbirliği boyutlarını içerecek ve 2016-2023 yıllarını kapsayacak şekilde TÜBİTAK koordinasyonunda güncellenmesine karar verildiğini bildiren Işık, "Gerek Ulusal Uzay Araştırma Programı Yol Haritası 2016-2023'ün takibi, gerekse sektör paydaşları arasında eşgüdümü sağlaması için Türkiye Uzay Ajansının kurulmasına yönelik çalışmaların başlatılmasına ve karara ilişkin gelişmelerle güncellenen programın, BTYK'nın 30. Toplantısı'na sunulması kararlaştırıldı" diye konuştu.

Sanayinin rekabet gücü artırılacak

Işık şunları kaydetti:

"Sanayi 4.0 devrimi, siber fiziksel sistemler, yapay zeka, sensör, robot teknolojileri, nesnelerin interneti, büyük veri, siber güvenlik ve bulut bilişim başta olmak üzere kritik ve öncü teknolojilerde yetkinlik kazanılmasını sağlayacak Ar-Ge çalışmalarının artırılmasına karar verildi.

Kritik ve öncü teknolojilerin yerli firmalarımızca üretilmelerini sağlayacak üretim altyapılarına yönelik, pilot üretim ve gösterim desteklerini de kapsayacak şekilde, gerekli teşvik ve destek mekanizmalarının gözden geçirilmesi ve geliştirilmesi konularında çalışmaların gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

Nükleer enerji teknolojileri altyapısının güçlendirilmesi ve sektörde istihdam edilecek insan kaynağının yetiştirilmesi amacıyla dünyada iyi uygulama örnekleri de dikkate alınarak Ar-Ge ve eğitim merkezlerinin kurulması, destek programlarının oluşturulmasına karar verildi."