ORDU (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, "Anaysa'nın ruhu değişmedikçe yani mevcut Anayasa ruhunu teslim etmedikçe Türkiye'nin Anaysa ile ilgili sorununun çözümü mümkün değildir" dedi.

 Şentop, AK Parti Ordu İl Başkanlığı tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Türkiye Yeni Anayasa" konferansında yaptığı konuşmada, mevcut Anayasa'ya göre Anayasa'nın bir sözü birde ruhu olduğunu söyledi. 

Anayasa'da ruh çağırıcıların olduğunu vurgulayan Şentop, bunların başında Anayasa Mahkemesi'nin geldiğini anlattı. 

Türkiye'de eski yıllarda Anayasa Mahkemesi'nin bazı konularda ruh çağırdığını ifade eden Şentop, "Bu ruh çağırıcılar ne yapıyor, çağırıyor Anayasa'nın ruhunu diyor ki 'Demirel aday oldu, bu 101. maddeyi nasıl yorumlayacaksınız' Ahmet Necdet Sezer söylüyor ama Abdullah Gül aday olduğunda bu ruh başka bir şey fısıldıyor kulağına. Yani Anayasa'nın ruhu çok önemlidir" diye konuştu.

Şentop, Türkiye'de Anayasa'nın metnine uygun olan ancak ruhuna uygun olmadığı için iptal edilen kanun hükümlerinin olduğunu dile getirerek, yaptıkları bazı değişikliklere rağmen Anayasa'nın ruhu değişmediği için tablonun değişmediğini belirtti. 

Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı olduğuna işaret eden Şentop, şunları kaydetti:

"Anaysa'nın ruhu değişmedikçe yani mevcut Anayasa ruhunu teslim etmedikçe Türkiye'nin Anayasa ile ilgili sorununun çözümü mümkün değildir. Onun için biz hangi kapsamda olursa olsun bir Anayasa değişikliği değil yeni bir Anayasa'dan bahsediyoruz. Buradaki amaç açıklamaya çalıştığım gibi Anayasa siyasi iktidarın kaynağı değildir. Anayasa sadece bir metindir, yönetme kaynağı sadece millete aittir. Bu anlamda Anayasa yönetme hakkı olmayan birilerine yönetme hakkı verilen bir metin olmaktan çıkarılmalıdır. Yeni Anayasa tartışmalarının esasen de kaynağı budur. 'Uzlaşma komisyonu topaldı' demiştim bir metin çıkmadı ama zaten sadece bir metnin çıkması önemli değil. Tabi bir Anayasa metni olmalı ama asıl olan bu ruhla ilgili değişikliktir. Bazen ceset kaldığı halde ruh ayrılabilir. İşte bu yaşadığımız süreç 2002 yılından bu yana Anayasa'nın bu darbeci ruhunun Anayasa'dan çıkma sürecidir." 

Konferansa AK Parti Ordu Milletvekilleri Mustafa Hamarat, Fatih Han Ünal, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ve partililer katıldı.