Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “2023 yılında AR-GE harcamalarımızın gayri safi yurtiçi hasıladaki oranı yüzde 3’e çıkarmayı, bununda 3’te 2’sinin özel sektör tarafından yapılmasını hedefliyoruz” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, 3. Özel Sektör AR-GE Merkezleri Zirvesi’ne katıldı. ATO Congresium’da gerçekleştirilen zirvenin açılış konuşmasını yapan Bakan Işık, Türkiye’nin geleceğinin belirlenmesinde bilim ve teknolojinin önemine dikkat çekerek, “Gelişmiş ülkelere bakıldığında bu ülkelerin mutlaka bilim ve teknolojide önemli adımlar attıklarını ve özellikle bilimsel gelişmeyi sürdürülebilirliğin ve kalkınmanın temel itici gücü haline getirdikleri bir gerçek. Bu demektir ki ekonomi de güçlü olmak istiyorsak önce teknolojide güçlü olmalıyız. Teknolojide güçlü olmak istiyorsak bilim e öncü olmalıyız. Son yıllarda bilim ve teknolojiye daha fazla önem veren bir ülke olarak bu alandaki etkin ve ısrarlı gelişimimizi sürdürmek için teşviklerimizi arttırmış, üniversite ve araştırma merkezi sayımızı yükseltmiş bulunuyoruz. 2013 yılı hedeflerimize ulaşmak için bu adımları daha radikal bir şekilde ve ısrarla atmamız gerektiğini düşünüyor, bu sayede bilim ve teknoloji alanında ülkemizde sıçrama yaptırmayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

Hükümet olarak 2023 yılı için gerek ekonomik, gerekse AR-GE, inavasyon ve AR-GE personeli adına iddialı hedefler ortaya koyduklarını kaydeden Işık, “Bu hedeflere ulaşma yolunda hızla ilerliyoruz. AR-GE harcamamız bir önceki yıla göre yüzde 13,4 artış göstererek 14 milyar 807 milyon TL ulaşmış. Bu harcamanın da yüzde 47,5 özel sektör tarafından yapılmıştır. 2023 yılında AR-GE harcamalarımızın gayri safi yurtiçi hasıladaki oranı yüzde 3’e çıkarmayı, bununda 3’te 2’sinin özel sektör tarafından yapılmasını hedefliyoruz. Kamunun AR-GE harcaması OCED ülkelerinde yüzde 2,8 iken, bu Türkiye’de yıllık ortalama artış yüzde 9 seviyesinde gerçekleşti. Bilim ve teknolojideki ilerleme bizi birkaç basamak ileriye sıçramamıza vesile olacaktır” diye konuştu.

Bakan Işık, konuşmasına şöyle devam etti:

“Ülkemiz artık yeni bir yol ayrımına dönem noktasına gelmiş bulunmakta. Mevcut yolu takip edersek orta gelirli bir ülke olarak yolumuza devam ederiz. Ancak üretim yapımızda katma değeri arttıracak etkinlikler yaparak yeni bir yola yönelirsek 2023 yılı hedeflerlimize çok kolaylıkla ulaşabileceğiz ve gelişmiş ülkeler arasında yer alacağız. Şuanda Türkiye’nin kilogram ihracat fiyatı 1,66 dolar. 1,66 dolar kilogram ihracat fiyatıyla Türkiye’nin 500 milyar doları yakalaması mümkün değil. O zaman kilogram ihracat fiyatımız arttıracak yeni hamleler yapmak durumundayız. Bunun da yolu artık sürümden kazanarak bir şeyler elde etmek değil. Bunun yolu artık daha katma değeri yüksek ürün üretmek. Kilogram fiyatını 3 dolara çıkardığımız anda 500 milyar doları rahatlıkla yakalama imkanımız var. Özellikle bunu sağlamak içinde adımları atıyoruz.”

Zirvenin açılışını yapan Bakan Işık, daha sonra AR-GE merkezlerinde üretilen ve dereceye giren firma temsilcilerine plaket ve sertifika verdi. Congresium’da 2 gün boyunca AR-GE merkezlerinde üretilen projeler sergilenecek.