Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri tarafından geliştirilen ve Muğla Yabancılar Derneği’nin ortak olduğu Akıllı Can Melek projesinin, GEKA tarafından Doğrudan Faaliyet Desteği bütçe kapsamında desteklenmesine karar verildi.

Akıllı Can Melek projesiyle, zihinsel engelliler, yaşlılar, alzhemier, parkinson ve epilepsi gibi rahatsızlığı bulunanlara, acil durumlarda ve ilk yardım ihtiyacında en kısa zamanda erişim sağlanacak. Bu gibi rahatsızlığı bulunanların belirli bir kentsel alan dışarısına çıkması durumunda cihaz alarm verecek ve kontrol edilebilecek. Akıllı Can Melek Mobil takip/iletişim ve entegre CBS modeli geliştirme çalışmaları, uzman kişi ve kuruluşlarla zihinsel engelli birey ve yakınlarıyla işbirliği içerisinde yürütülecek. Çalışma kapsamında, 20 adet Akıllı Can Melek sistemi üretilip Köyceğiz ve Menteşe ilçelerinde bir örnek hedef kitle üzerinde test edilecek. Böylelikle geliştirilen sistemin sağlıklı bir şekilde yürütülmesinin önündeki teknik ve sosyal engeller tespit edilerek giderilecek. Projeden iyi sonuçlar alınması durumunda, ülke genelinde tüm zihinsel engellilerin sosyal hayata uyumunda anlamlı bir adım olabilecek önemli bir modele ulaşılması hedefleniyor.

ENGELLİ AİLELERİ RAHAT EDECEK

Projeyi yürüten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Merkezi (CBS UZAL) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Özçelik yaptığı açıklamada, uzaktan algılanabilen cipli akıllı bileklik tasarımı çalışmasının GEKA tarafından 2014 yılı doğrudan faaliyet desteği kapsamında desteklendiğini söyledi. Özçelik, “Akıllı Can Melek projesi kamuoyunda zihinsel engelli çocukların kaybolması sonucu ailelerin yaşadığı sıkıntıları bir nebze olsun hafifletebilmek adına geliştirdiğimiz bir proje. Bu proje ile çocukların bir an önce ailelerine dönebilmeleri için gerekli ortamı hazırlıyoruz. Muğla Yabancılar Derneği tarafından geliştirilen Can Melek Projesi’ne üniversitemizin sahip çıkması ile projeyi ‘Akıllı Can Melek’ projesine dönüştürdük. Çocuklar kaybolduğunda, aileler kollarındaki bileklikler sayesinde internet aracılığıyla takip edebilecekler. Butona bastıklarında aileler ve çocuklar sesli iletişim kurabilecekler. Ulaşamazlar ise diğer alternatif, uzmanların ulaşabileceği bir sistem. Çocuklar belirlenen alanın dışına çıktığı zaman sistem sinyal verecek. Böylelikle çocuğun en son nerede görüldüğüne dair bir veri elde edilmiş olacak” dedi.

GEKA DESTEK VERDİ

Yrd. Doç. Dr. Özçelik, projenin Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından desteklendiğini belirterek, “GEKA desteği ile bilgi yer istasyonu kurulacak. Bu istasyonda ilk etapta 20 engelli ailesine cihaz takarak projeyi test edeceğiz. Elde edilecek donelere göre sistem iyileştirilecek ve bu sayede tüm Türkiye’de kullanılabilir bir proje haline gelmesini hedefliyoruz. Sistem elverdikçe bütçe imkanları dahilinde cihazı daha da küçültebiliriz. Engelli ailelerinin ihtiyaçlarına karşılık verecek şekilde geliştirmeyi düşünüyoruz. Proje daha sonra kaybolan, istismara uğrayan çocuklar, yaşlılar ve hastalar için de geliştirilebilir. Önemli olan çocukların alan dışına çıkmalarının takibinin yayılması" dedi.