Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı, Bulut ve Rekabet Programları Sorumlusu Onur Koç, Ege Bilişim Sanayicileri Derneği’ni (EBILSAD) ziyaret etti.

Beş yılda bilgi teknolojilerinde dönüşümlerin yaşanmaya başladığını, bu dönüşümlerin de sektörü tümüyle baştan yapılandırdığını ifade eden Onur Koç, geleceğimizi şekillendirmeye başlayan dört ana teknolojinin; Bulut teknolojileri, Nesnelerin interneti, Mobile teknolojileri, Büyük Veri olduğunu söyledi. Microsoft’un Bulut teknolojilerine büyük önem verdiğini söyleyen Onur Koç, ’’Gelecekte bulut bilişimin tüm sektörü kapsayacak. Bulut bilişim kullanamayan ve servis modeline geçemeyen şirketlerin ayakta kalması çok zor olacak. Gelecek yıllarda tüm bilgi teknolojilerinin ve kullanım alışkanlıkları tekrar şekillenecek. Bunun da bilişim şirketleri için büyük fırsatları beraberinde getiriyor’’ diye konuştu.

Türkiye’de, bulut uygulama geliştiren şirket sayısının istenilen seviyeye henüz ulaşmadığını ifade eden Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: ’’Dünya çapında projeleri ufak ekipler ve bütçeler ile yapabilen Bulut bilişimin tüm sektöre donanım yatırımına gerek kalmadan proje geliştirmeye olanak sağlıyor. Girişimciliği ve özellikle yeni teknolojilerde startup girişimler Microsoft tarafından destekleniyor. Üç yıl boyunca firmalara yazılım platformu, bulut bilişim çözümleri ve paketlerini içeren ücretsiz Bizspark programı Startup Bilişim şirketleri için çok değerlidir.’’

EBILSAD Başkanı Erkan Saldır da, sektörün büyük bir değişim içerisinde olduğunu anlatarak sözlerine şöyle devam etti: "Bulut bilişim ile teknolojiyi paylaşarak kullanım yaygınlaşmış, bu da son kullanıcı tarafından sahip olma maliyetlerini aşağıya çekmiştir. Bulut bilişim dünya çapında proje üreterek ihracat yapabilmeyi kolaylaştırmaktadır. Artık projelerde donanım yatırımı ve yönetimi sorun olmamaktadır. Maliyetin yanında daha güvenli ve dünya çapında hizmetleri kolaylıkla hizmet olarak sunabilmek firmaların dünya çapında işler üretmesinin önünü açmıştır.’’

Başkan Saldır, Bulut bilişimin Türkiye’de henüz emekleme aşamasında olduğunu, ülkemizin hızlı şekilde bulut projeler üreterek Avrupalı rakiplerini yakalaması için firmaların bir an önce dönüşüme başlaması gerektiğini belirtti. Saldır, bölgemizde bulut bilişim alanında firmaların yeni projeler üretmesi ve bunun desteklenmesi için 2015 yılı içinde ücretsiz eğitimler planladıklarını kaydetti.