Mersin’de evinin çatısına kurduğu güneş panelleriyle elektrik üretimi yapan Emin Turan, elektriğini bedavaya getiriyor. Turan, "Üretilen enerjinin ortalama yüzde 70’ini kullanıyorum. Diğer kalan enerjiyi de toprağa vermek zorunda kalıyorum" dedi.

Mersin’in merkez Akdeniz ilçesine bağlı Kiremithane Mahallesi’nde evi bulunan Emin Turan, bir ilke imza attı. Evinin çatısına 15 güneş paneli kuran Turan, güneş enerjisi ile elektrik üretmeye başladı. Yıllık ihtiyacı ortalama 30 bin kilovatsaat olmasına rağmen güneş panelleriyle yaklaşık 42 bin kilovatsaat elektrik üretimi yapabilen Turan, fazla gelen elektriği de toprağa veriyor. Bedava elektrik üretiminin yanında elektrik kesintilerinden de etkilenmeyen Turan, yılın 365 günü elektriksiz kalmıyor.

ENERJİNİN FAZLASINI TOPRAĞA VERİYOR

Kurduğu güneş panelleriyle ilgili olarak İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Emin Turan, çoktandır bu düşüncenin aklında olduğunu söyledi. Bu projeyi yapabilecek en iyi şirketi aradığını belirten Turan, "Neticede geniş araştırmalar sonucunda bir kaç firma ile anlaştık. En son bir tanesi ile karar kırdık ve bu sistemi yaptık. Şu anda dama kurduğumuz güneş panellerimiz, kendi elektriğimizi kendimiz üreteceğimiz kapasitede. Bayağı güçlü bir sistem. Şu anda 20 tane panel kurduk. Mersin’de bu kadar panel sayısını kuran ilk merkezdeki kişide benim. Bu panellerle ürettiğimiz enerjinin yüzde 70’ini, yüzde 80’ini kullanıyoruz. Diğer enerjiyi de toprağa vermek zorunda kalıyoruz" diye konuştu.

ELEKTRİK KESİNTİLERİNDEN ETKİLENMİYOR

Enerjinin dışa bağımlılık demek olduğunu vurgulayan Turan, "Dışa bağımlılığımızı ne kadar azaltırsak ekonomimiz o kadar güçlenir. Ben herkesi bu çalışmaya davet ediyorum. Kesinlikle elektrik kesintisinden etkilenmiyorum. 1,5 senedir herhangi bir problem yaşamadık. Bütün her yerde elektrik kesilse benim enerjim ful. Bize bu sistemin maliyeti ortalama 30 bin lira civarında oldu. Yıllık üretim kapasitesi de 42 bin kilovatsaat. Bizim evde kullandığımız enerji ortalaması ise 30 bin kilovatsaat. 10 bin kilovatsaat fazla enerjimiz bile var. Tabi bunun verilmesi biraz masraflı. Bu konuyla ilgili iyileştirmeler sayın bakanlarımızın, devlet büyüklerimizin gündeminde. Biraz daha vatandaşa yardımcı olurlarsa tabi seviniriz. Bu sistem her yer için uygun. Bence nükleer sistem kurulmasına hiç gerek yok. Ben şu anda kendi enerjimi kendim üretebildiğim gibi, herkes bunu yapabilecek güçtedir diye tahmin edebiliyorum" şeklinde konuştu.