Konya'da bir işçi, bölgede çetin kış koşullarında kullanabilmek amacıyla, tamamı hurda parçalardan oluşan ve görünümüyle tankı anımsatan 10 kişi kapasiteli paletli arazi taşıtı yaptı
 Konya'da bir işçi, tamamı hurda parçalardan oluşan ve görünümüyle tankı anımsatan 10 kişi kapasiteli paletli araç yaptı.

Yerli otomobil üretiminin konuşulduğu bugünlerde, elektrik dağıtım şirketinde çalışan Özgür Balcı (34), bölgede geçen çetin kış koşullarında ulaşımı sağlaması için arazi taşıtı tasarladı.

Arkadaşlarının da desteğiyle üç ay gibi kısa sürede "Kardelen" adlı aracı ortaya çıkaran Balcı, aracının tam donanımı için destek bekliyor.

Konya'nın Hadim ilçesinin Toroslar üzerine kurulu mahallesi Balcılar'da yaşayan Özgür Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsiminin mahallede sert geçtiğini, bunun da bazı zorlukları beraberinde getirdiğini söyledi.

Arkadaşlarıyla çetin kış koşullarında ulaşımı sağlayabilecek araç üzerine çalışmalar yaptıklarını anlatan Balcı, zor arazi ve iklim koşullarında hareket kabiliyeti yüksek araç yapmak istediklerini dile getirdi.

Balcı, aracın tasarımının kendisine ait olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Paletleri sayesinde iki metre karda bile hareket edebiliyor. On kişi kapasitesi var, istediğimiz yere rahatlıkla gidebiliyoruz. Kısıtlı imkanlarla yaptık. Aracımıza koyacağımız yakıtı bile hesap ediyoruz. Asgari ücretle çalışan insanlarız. 'Bir adım daha nasıl ileri gidebiliriz' diye düşündük. Yazın istediğiniz araçla hareket edebilirsiniz ama kış şartlarında yolda kalmayacak bir araç lazım. 'Kardelen', kışın ihtiyaçlarımızı karşılamak üzere yaptığımız bir araç oldu."

- "Hepsi çıkma parçalardan oluşuyor"

Aracın imalatına sıfırdan başladıklarını belirten Balcı, şunları kaydetti:

"Motorundan direksiyonuna kadar her türlü aksamı hurda parçalardan oluşuyor. İlk başta tek şanzıman denedik. Çok seri çalıştığı için rampalarda çekmedi. İkinci bir şanzıman ilave edince problemi çözdük. Deneme sürüşü problemsiz gerçekleşti. Bu da bizi son derece mutlu etti. Hazır gelip de monte ettiğimiz hiçbir parça yok. Hepsi çıkma parçalardan oluşuyor. Makara görevi yapan 6 teker, 6 da taşıyıcı teker var. Arkada çark vazifesi gören iki diferansiyel, paletleri hareket ettiriyor. Saatte 50 kilometre hız yapıyor. Aracımızın 5 ileri, 2 geri vitesi var, toplam ağırlığı 1 ton, hem benzin hem de LPG ile çalışıyor."

Balcı, aracın tasarımı üzerine çalışmaların sürdüğüne işaret ederek, "Üstünü tamamen kapatacağız. İç dizaynına ağırlık vereceğiz. Kalorifer tesisatı ve koltuk monte edeceğiz. Daha modern bir görünüme kavuşacak" ifadelerini kullandı.