Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde kurulan ‘Ulusal Enerjetik Malzemeler Sentez ve Karakterizasyon Laboratuvarı’nın temelini attı.

Kocaeli’nin Gebze İlçesinde bulunan TÜBİTAK yerleşkesinde kurulacak olan TÜBİTAK Ulusal Enerjetik Malzemeler Sentez ve Karakterizasyon Laboratuarı’nın temel atma töreni Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Yücel Altunbaşak, kaymakamlar, belediye başkanları, STK temsilcileri ve birçok davetli katıldı.

Törende konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Yücel Altunbaşak, bu maddelerin hem duyarsız olması hem de enerjisinin yüksek olmasının bu işi çok güç hale getirdiğini belirterek "Yani kararlılığı, duyarlılığı, performansını tam dengede tutabileceğimiz enerjik maddeleri yapmak istiyoruz bu laboratuvarda. Burada bir parantez açıp Ulusal Lab’ın anlamını da anlatmak istiyorum. Bakın bunu bir üniversite laboratuvarında güvenlik açısından yapamazsınız. Ayrıca, burayı idare ettirmek için gereken finansman da oldukça yüksek olduğu için, işte ulusal lablar bu iş için. Üniversitelerimizde yapılamayacak kadar pahalı veya stratejik veya güvenlik gerektiren konularda biz ulusal labları TÜBİTAK’ın lablarına çekmeye çalışıyoruz. Bu lab sayesinde biraz önce bahsettiğim enerjetik malzemelerin kombinasyonu, sentezi, karakterizasyonu, prosesinin geliştirilmesine, bütün bu faaliyetlerin hepsini Türkiye’de de en iyi şartlarda en iyi şekilde yerine getirmeye çalışacağız” dedi.

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da, Büyük Türkiye ve 2023 hedeflerine bugün yapacakları törenin de çok anlamlı bir katkı ve zenginlik sunduğunu belirterek "Biz, bir büyük millet ve büyük devlet olarak her alanda, cumhuriyet ile başlayan süreçte kazanımlarımızı daha iyiye ve ileriye götürme kararlılığında bugün çok önemli bir adımı ve atılımı gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Atatürk’ün, “Benim en büyük eserim cumhuriyettir’ dediğini hatırlatarak şunları söyledi: "O halde Atatürk’e hizmet etmek, onun cumhuriyetini güçlendirmekten geçer. İşte bugün temelini atacağımız bu tesis cumhuriyeti güçlendirmenin, yarınlara taşımanın onu ilelebet yaşatmanın en önemli aşamalarından biridir. Eğer savunma sanayini güçlü olursa, silahlı kuvvetlerinizi iyi eğitirseniz o zaman eşkıya size saldıramaz. Bakın sınırların ötesindeki eşkıya bugün Türkiye’ye saldıramıyorsa, onu saldırmaktan alıkoyan haritanın üzerindeki sınır çizgisi değil, Türkiye’nin gücüdür. Ben yaklaşık 20 milyon TL’ye yakın bu tesisin bu aşamaya gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da, hiç kuşkusuz çok önemli, çok güzel çalışmalar yapıldığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama geldiğimiz noktada artık çalışmalarda bir farklılaşmaya gitmek, vites büyütmek durumundayız. Bugün temelini atacağımız tesis bile aslında Türkiye’nin nereden nereye geldiğine bir örnek. Biz normalde temel atma törenlerine fazla vakit bulamayız. Hele 7 milyon yatırım bedelli, diğer müştemilatıyla biraz daha fazla olacak bir yatırımın temel atma törenine iki bakanın katılması çok rastlanan bir şey değildir. Ama bu yatırım Türkiye’nin savunmada dışa bağımlılığını azaltacak, kendi askeri kapasitesini yükseltecek, Türkiye’ye yönelik riskleri ve tehditleri bertaraf edecek bir hayırlı yatırımsa, o zaman işte iki bakan gelir bu temel atma törenine katılır."

TÜBİTAK’ın bilim ve teknolojide Türkiye’nin amiral gemisi olduğunu anlatan Işık, sözlerine şöyle devam etti: "Biraz önce sayın bakanımızla birlikte TÜBİTAK’ın savunma sanayine yönelik yaptığı çalışmalarla ilgili çok kısa bir brifing aldık. Adeta sadece başlıklar ve amaç içerisine dayanan bir brifing aldık. Düne kadar gıpta ile izlediğimiz pek çok projeyi bugün TÜBİTAK olarak biz hayata geçiriyoruz. Türkiye bu bölgede kesinlikle dünyanın en güçlü savunma sanayilerinden biriyle ancak huzur ve güvende olur. Bu Enerjetik Malzemeler Sentez ve Karakterizasyon Laboratuarı’nı ülkemize kazandırdığımız zaman, özellikle bu patlayıcı maddeler üzerinde Türkiye dünyanın sayılı ülkelerinden biri olacak. Dünyanın ilk 5-6 ülkesinden biri konumuna geleceğiz.”

Konuşmaların ardından Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın hazırlanan butona birlikte basması ile Enerjetik Malzemeler Sentez ve Karakterizasyon Laboratuarı’nın temeli atıldı.