Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) Bingöl’ün Adaklı ve Karlıova ilçe başkanları seçimi yapıldı.

İlçe teşkilatlarında gerçekleştirilen kongrelere, AK Parti Bingöl Milletvekili Eşref Taş, İl Başkanı Yusuf Coşkun, belediye başkanları, ilçe başkanları ve delegeler katıldı. Adaklı kongresinde konuşan Ak Parti Bingöl İl Başkanı Yusuf Coşkun, Türkiye’de AK Parti hükümetleriyle birlikte halkın her alandaki hizmetine koşulurken, aynı şekilde demokratikleşme hamlelerinin atılmaya devam ettiğini söyledi. Halkın demokratik talepleri, inan ve kimlikleriyle huzur bulması için gerekli çalışmaların yapılmaya devam ettiğini ifade eden Coşkun, “İşte bu noktada demokratikleşmeyle birlikte çözüm süreci ve Alevi açılımı ile birlikte vatandaşın kimliği ve inancı önündeki engeller de kalkıyor. Eski devlet anlayışındaki yaklaşımlar terk edilmiş ve halkını memnun etmek için ne gerekiyorsa onu yapan devlet anlayışı hakim kılınmaktadır. Burada en önemli adım hiç kuşkusuz, çözüm sürecidir. Çözüm süreci, Türkiye’nin en önemli projesidir ve mutlaka sonuca götürülmesi gereken bir süreçtir. Artık ülkenin batısı da doğusu da, bu sürece inanmış ve desteğini her geçen gün artırmıştır” dedi.

HDP heyetinin İmralı’ya gitmesi ve sürecin gelişimi ile ilgili bilgi paylaşımının yapmasıyla çözüm sürecinde uygulanacak yol haritası üzerinde bir uzlaşmaya varıldığını kaydeden Coşkun, “Bu yol haritası da, özü itibariyle eninde sonunda mutlaka silah bırakmayı, eve dönüşleri hızlandırmayı ve demokratik zeminde siyaset yapmayı öngörmektedir. Bu konuda devlet üzerine düşeni yapacak gerekli yasal düzenlemelerin de önümüzdeki günlerde konuşulabileceğini düşünüyorum. Nihai hedef olarak, silahsız ve şiddetsiz bir döneme girilecek ve herkes rahatlıkla siyasetini yapacaktır. Tabi burada en önemli temel ve ilk safha da kamu düzeninin sağlanmasıdır. Zaten son günlerdeki görüşme trafiğinde geçmişte yaşananlardan dersler çıkarılarak herkes söyleyeceğini söyledi. Yol haritası paylaşıldı. Bundan sonraki görüşmeler de o yol haritasının uygulanması ile ilgili olacaktır. Yol haritası ile ilgili çalışmalar sağlıklı yürürse seçimden önce, dışarı çekilme ve silahların bırakılması söz konusu olabilir. Bundan da herkes memnunluk duyar. Burada HDP’ye çok iş düşüyor yani HDP daha dirayetli bir arabuluculuk içinde görevini sürdürürse daha iyi olur. Zaten, görüşme, müzakere denilen hususlar çözüm sürecine giden yol haritasının nelerden ibaret olacağına, nasıl gerçekleşeceğine ilişkindir. Silah bırakmadan sonra eve dönüş kısmı, rehabilitasyon ve sosyal yaşam içindeki duruma ilişkin ciddi çalışmalar yapılacaktır. Bu konuda devletin hazırlığının olduğuna inanıyoruz. Hedef dağdaki insanın eve dönmesini sağlamak olduğuna göre, bunun öncesi ve sonrasına ilişkin tedbir ve düzenlemeler de düşünülmüş ve hazırlanmıştır” diye konuştu.

“SAMİMİYET ÇOK ÖNEMLİ”

Sürecin devam etmesi sırasında güven ve samimiyetin çok önemli olduğuna işaret eden Coşkun, “Bu konuda yeni çözüm sürecinin uygulanması sırasında neyin yerine getirilip getirilmediği hususunda, akil insanlar heyeti içinden seçilecek bir heyet gözlemcilik görevini yapabilir. Burada hükümetin bir itirazı yok, ancak dışarıdan başka ülkelerin bu işin içinde girmesi doğru değildir. Bu, süreci hem de karmaşık hale getirerek sonuca ulaşmayı engeller. Nihayetinde bu iş, dürüstlük ve samimiyetle götürülmesi gereken bir konu. Burada sorunun muhatabı olan örgüt ve HDP’de önemli rol oynuyor. Herkesin mümkün olduğunca güveni sarsacak bir şey yapmaması gerekir. Üçüncü göz yanında bu işin şeffaf yürümesi halkın desteğini arttırabilir. Herkes elinden geleni yapmalı ve provakasyonlara prim verilmemeli ve çözüm sürecini desteklemelidir. Bundan başka bir yol da yoktur. Kanın, gözyaşının, çatışmanın, yok saymanın, inkarın asimilasyonun yanlışını herkes gördü ve yaşadı. Allah bu ülkeye ve bu ülkede yaşayan bütün halkımıza birlik, beraberlik ve kardeşlik duygusu içerisinde refah ve huzurla yaşamayı nasip etsin” ifadelerini kullandı.

Yapılan kongreler sonunda, Adaklı İlçe Başkanı Sait Çetindağ, Karlıova İlçe Başkanı İlyas Bingöl yeniden ilçe başkanı olarak seçildi.