Bitlis’in Ahlat ilçesi İkikubbe Mahallesi’nde bulunan İkikubbe Cami Çok Amaçlı Kültür ve Taziye Evi ile Hz. Aişe Kız Kur’an Kursu düzenlenen törenle açıldı.

Tören, Ulu Camii imam Hatibi Orhan Toprak tarafından okunan Kur’an tilaveti ile başladı. Daha sonra bir konuşma yapan Ahlat Müftüsü Orhan İmamoğlu, İslam dininde ibadethanelerin ve Kur’an kurslarının önemli bir yer taşıdığını belirterek; “Öyle bir kitaba sahibiz ki, o kitap öyle kutsal bir değer taşıyor ki onu açıp sayfalarına bile bakmak bize ibadet yerine geçiyor. O’ndan bir şeyler okumak, hele hele onu anlamaya çalışmak, en önemlisi onu yaşamaya çalışmak en büyük ibadettir. Bizlerin amacı da işte burada nasip olursa annelerimizin, bacılarımızın, kızlarımızın okuyabileceği bu Kur’an kursumuzu hizmete açmaktır. Şunu da belirtmeden geçmek istemiyorum. Değerli misafirlerimiz, annelerimiz eğer cahil kalırlarsa o toplumun geleceğinin inşası kesinlikle mümkün değildir. Her şey annelerimizin ve bacılarımızın elinde. Peygamber Efendimiz Medine’ye hicret ettiği zaman, Medine’yi açık bir üniversite haline getiriyor. Hemen mescidin yanına Ashab-i Suffe dediğimiz ilim merkezini kuruyor ve Medine’de bütün bayanlar, bütün kız çocukları, bütün erkek çocukları ve bütün sahabeler bir eğitimden geçiriliyor ve ortaya bir Asr-ı Saadet çıkıyor. Bunu yaşatan, bunu yaptıran tabi ki Peygamber Efendimiz ve Kur’an-ı Kerim’dir. Bizde burada Kur’an hizmetine sunulmak üzere Kur’an kursumuzun açılışında toplanmış bulunmaktayız. Kur’an kursunun, kültür ve taziye evinin yapımında eski müftümüz Zahit Demirel hocamızın da epey eğemi geçmiştir. Kendisine de teşekkür ediyorum” dedi.

Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ise, sonbaharın bu son günlerinde güzel bir amaç için bir araya geldiklerini ifade ederek, “Dünyada hiçbir din yoktur ki bizim dinimiz kadar ilmi tahsil etmeyi, irfan öğrenmeyi emretsin. Batı medeniyetine baktığımız zaman görüyoruz ki, batı medeniyeti Hıristiyanlıkla mücadele ile kurulmuş bir medeniyet. Ama bizim dinimizde öyle bir şey yok. Bizim ayetlerimiz ve hadislerimiz sürekli ilmi tahsil etmeyi, irfan öğrenmeyi emretmiştir. Bilindiği üzere Kur’an’ın ilk emri ‘Oku’dur. Acemin acem olmayana, Arap’ın Arap olamayana bir üstünlüğü yoktur. İnsanlığın hepsi bir tarağın dişleri gibi birbirine eşittir. Sadece iki insan farklıdır bilen ile bilmeyen. Aynı zamanda Peygamber’imizin hadisidir ‘İlim Çin’de bile olsa gidin tahsil ediniz’ diyor. Kadına ve erkeğe aynı anda farz kılınmıştır. Kadınında öğrenmesi çok önemli, erkeğinde öğrenmesi çok önemlidir. Belki diyorum kadınların öğrenmesi erkeklerin öğrenmesinden daha önemlidir. Çünkü geleceğin inşa edilmesinde kadınlarımız yavrularımızın ilk öğretmenleridir. Münevver kadınlarımız, münevver annelerimiz bizim medeniyetimizi, memleketimizi canlandıracaktır. Bu münevverliğin ilk adımı da Allah kelamının tahsilidir. Bu münasebetle kız Kur’an kursunun ilçemizde tesisini çok önemli buluyorum. İslam dini Müslümanların, müminlerin sosyal birer insan olmasını istemiştir. Bu münasebetle cemaat halinde kılınan namazın derecesini artırmıştır. İslam dini bayramlarda ziyareti istemiştir. Hastalara ziyareti istemiştir. Cenazelerde acıların paylaşılmasını istemiştir. İşte bu hüzünlerinde paylaşılacağı yer taziye evlerimizdir. İnsanlarımız burada bir araya gelirler. Bu acı olay belki peşinden gelecek birçok iyi olaya da bu toplanma vesilesiyle sebep olur. Küskünler barışır, kırgınlıklar arada erir. Hiçbirimiz bu dünyanın üzerinde baki kalmayacağız. Hepimiz Allah’a döndürüleceğiz. Ama birlik ve beraberlik içinde bulunan milletler ancak geleceğe imza atabilecekler. Bu münasebetle tekrar ilçemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Muhtarımıza, dernek başkanımıza, müftümüze de emeklerinden dolayı teşekkür ediyor, tekrardan hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından kız Kur’an kursunun açılışı kursta öğrenim gören kız öğrenciler tarafından yapılırken, taziye ve çok amaçlı kültür evinin açılışını da Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ve protokol üyeleri yaptı. Yapılan açılışların ardından davetlilere bayanlar tarafından yapılmış yemek ikramında bulunuldu.

Kız Kur’an kursu ile çok amaçlı taziye ve kültür evi hakkında gazetecilere detaylı bilgi veren İkikubbe Cami İmamı Ferhat Avcı, çok amaçlı taziye ve kültür evinin 236 bin TL’ye, kız Kur’an kursunun ise 57 bin TL’ye mal olduğunu söyledi. Cami İmamı Avcı, “Kız Kur’an kursu ve çok amaçlı taziye ve kültür evinin yapımında bizlere desteklerini sunan kaymakamımıza, belediye başkanımıza, müftümüze, Bayındırlık ve İskan eski bakanımız Zeki Ergezen’e, eski müftümüz Zahit Demirel hocamıza, mahalle muhtarımıza, dernek başkanımıza, mahalle halkımıza ve yardımlarını esirgemeyen tüm halkımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

Düzenlenen açılış törenine Belediye Başkan Vekili Bekir Teker, İlçe Emniyet Müdürü Zeki Şafak, Askerlik Şube Başkanı Personel Üsteğmen Fatih Koştan, bazı daire amirleri ve mahalle sakinleri katıldı.