BİTLİS (İHA) – Bitlis’te yaklaşık 4 yıl önce kurulan Bitlis Katı Atık Birliği (BİKA), bundan sonra il merkezi, ilçe ve beldelerden toplayacağı çöplerden elektrik üretmeye başlayacak.

Kurulduğu günden bu yana il merkezi, ilçe ve beldelerden gelen evsel ve tıbbi atıkların depolanmasını, bertaraf edilmesini ve aynı zamanda ambalaj atıklarının geri dönüşümünü sağlayan BİKA, meclisin oy birliği ile aldığı karar doğrultusunda çöp gazından enerji üretimi için kolları sıvadı. BİKA’nın yeni kuracağı çöp gazından elektrik üretim santrali ise bölgede ilk olma özelliğini taşıyacak.

BİKA, düzenli olarak depolanan evsel atıklardan elektrik enerjisi üretimine geçmek için gerekli çalışmalara başlarken, bu çalışmalar kapsamında çöp gazından elektrik enerjisi üretim ve geri dönüşüm toplama-ayırma tesislerinin yapılacak ihale sonucunda en fazla iki yıl içerisinde hayata geçirilmesi planlanıyor. Söz konusu tesisler 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 45. maddesine göre açık teklif usulü ile 10 yıllığına ihale edilecek.

Konu ile ilgili açıklama yapan BİKA Başkanı Fettah Aksoy, “Bitlis Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi bölgede Avrupa Birliği fonlarıyla kurulan ilk evsel atık düzenli depolama tesisidir. Projeye 2006 yılında başlanmış olup 2009 yılında yer teslimi yapılarak Tahtalı köyü karşısı Bellektepe mevkiinde inşaat işlerine başlanmıştır. 2010 yılı Aralık ayında inşaat işleri bitmiş ve 2011 yılı Ocak ayında tesis işletmeye alınmıştır. Yaklaşık 4 yıldır evsel atıkların depolandığı tesisimizde çöp gazından enerji elde etmek için Bitlis Katı Atık Birliği meclisinde oy birliği ile alınan karar doğrultusunda Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi İşletmesi’nin ve Enerji Üretim Santrali ile Ambalaj Atıkları Toplama Ayırma Tesisleri’nin kurulumu ve işletimi 10 yıllığına ihale edilecektir. Bölgede ilk olarak kurulacak çöp gazından enerji üretim santrali Bitlis Katı Atık Birliği’ne ve bu birliğe üye olan belediyelere önemli faydalar sağlayacaktır. Söz konusu tesislerin ilimize şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.