Bitlis’in Tatvan Belediyesi, ilçede uzun yıllardır sorun haline gelen ve birçok vatandaşın mağdur olmasına neden olan ‘imar, mücavir alan ve afet kodu’ gibi sorunların çözülmesi için başlattığı çalışmalarına devam ediyor.

İmar, mücavir alan ve afet kodu ile ilgili gazetecilere bilgi veren AK Partili Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy, ilçenin Rahva mevkisini imara açmak için çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "İlçemizin idari sınırları belliydi, ama mücavir alan sınırları belli değildi. Mücavir alan sınırlarımız Sanayi Sitesi’ni geçtikten hemen sonra bitiyordu. Biz bu zaman zarfında mevzi imar planı dediğimiz 1/25000 imar planımızı yaptık. Şu anda mücavir alanımızı Üç Yol mevkii dediğimiz Güroymak, Tatvan ve Bitlis yol ayrımına getirdik” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladıkları “mevzi imar” planını onayladığını ifade eden Başkan Aksoy, “Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşmelerimiz ise bitme aşamasına gelmek üzere. Bir de 1/100000 dediğimiz çok önemli çevre planını, Turizm Bakanlığı ile görüştük hem mücavir alan hem de çevre planı ile ilgili nihai sonuçlara az bir zaman kaldı. Bu çalışmayı da bitirdikten sonra ilçemizin doğu batı aksı olan gelişmeye müsait Üç Yol’a doğru olan koridorumuzu imara açmayı düşünüyoruz. Bununla ilgili çalışmamız sürüyor. Tabi ki bu konuda bir engelimiz var. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu alanı toplulaştırma alanı olarak ilan etmişti. Biz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve yetkililerine gerekli müracaatlarımızı yaptık. Toplulaştırma alanı içerisinden çıkarılması için yaptığımız itirazlarımız kabul edildi. Bakan Bey talimat verdi. Şu anda bu alanın toplulaştırma kapsamından çıkarılması ile ilgili dosyamız Bakanlar Kurulu’na gönderilecek bir pozisyona geldi. Bu engeli de kaldırdıktan sonra orayı doğrudan imara açacağız. Maalesef şehir merkezinde her yer beton blok haline gelmiş bir vaziyette. Bu bölgede kesinlikle güzel bir şehircilik örneği göstererek güzel bir imar planı hazırlayacağız. Tatvan’ımızın kangrenleşmiş afet kodu sorununa da çözüm arayışlarımız devam ediyor. En güzel ve sahile yakın 7 mahallemiz afet belası ile karşı karşıya. 1994-95’te bir Van Gölü yükselmesi oldu. Bu yükselmeden mütevellit afet kodu 1655’e çıkarıldı. Aslında su bu kadar yükselmemişti. O gün bugündür 20 yıl geçti aradan bu afet belasından hala kurtulamadık. Bununla ilgili bir çalışmamız oldu. Şu anda AFAD Başkanlığı bununla ilgili çalışmayı Bakanlar Kurulu Sekretaryası’na gönderdi. Biz, Orman ve Su İşleri Bakanı ile görüştük görüşmeye devam ediyoruz. İnşallah ümit ediyorum bu afet belasını kaldırabilirsek, hiç olmazsa bu bölgedeki vatandaşlarımız yapılarını onarabilecekler. Tabi afet kalktığı zaman sahil kenarında çok katlı binalara izin vermeyeceğiz. Gölün, şehrin her noktasından görünmesi için öyle bir imar planı hazırlayacağız ki sahil kısmından başlamak üzere şehrin üst kısımlarına doğru iki kat daha sonra üç kat en fazla beş kat gibi bir nizam şekli getireceğiz. Bu konudaki çalışmamız bitme aşamasında. Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılmasını bekliyoruz. Son olarak şehir merkezi imar planında görünen ama açılmayan yollarımızı da açmaya başladık. Şu ana kadar 3 kilometreye varan yeni yollar açtık” şeklinde konuştu.