Bitlis Barosu ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Bitlis Şubesi, Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 19’u çocuk 34 kişinin hayatını kaybettiği olayın yıldönümü dolayısıyla ortak basın açıklaması düzenledi.

Adliye önünde yapılan basın açıklamasını, Bitlis Barosu Başkanı Enis Gül okudu. Türkiye’nin yakın tarihinde yaşanan katliamların aydınlatılması ve toplumsal barışın inşa edilebilmesi için Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulması gerektiğini belirten Baro Başkanı Gül, “Roboski köyünde, 19’u çocuk 34 masum insan bombalanarak katledildi. Roboski katliamının sonucu, diğer katliamlardan farklı olmadı. Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan katliamların, faili belli cinayetlerin sorumluları ortaya çıkarılıp onlardan hesap sorulmamış, aksine bu olayların failleri korunup kollanmıştır. Roboski katliamı yapıldıktan sonra uzun bir süre medya sessiz kalmış, birilerinin konuyla ilgili talimatını bekleyerek üç maymunu oynamıştır. Kimi basın yayın kuruluşları üzerine düşen görevi yerine getirmeyerek bu ağır insanlık suçunun bir parçası olmuştur” dedi.

Gül, olayın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen Roboski katliamının sorumlularının ortaya çıkarılmadığını, soruşturma dosyasının da takipsizlikle sonuçlandırıldığını ifade etti. Olayın aydınlatılması konusunda yetkililerin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğini iddia eden Gül, "Katliamla ilgili etkin bir soruşturma başlatılmalı, failler ve sorumlular yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmalıdır. Türkiye yakın tarihinde yaşanan katliamların aydınlatılması ve toplumsal barışın inşa edilebilmesi için ’Hakikatleri Araştırma Komisyonu’ kurulmalı, geçmiş ile yüzleşme sağlanmalıdır. Sınır hatlarında yaşanan yaşam hakkı ihlalleri ile ilgili etkin soruşturma yapılmalıdır" dedi.

Açıklamaya baro avukatları ve İHD üyeleri katıldı.