Herkese merhaba !

Günümüzde evliliklerin son ermesi sık rastlanır bir olay haline geldiği için, genellikle çocuklar da boşanma kelimesinin ne demek olduğunu bilmektedir. Ayrıca, eğer evliliğiniz bir süredir yolunda gitmiyorsa, eşinizle aranızda gerginlik ve mutsuzluk varsa, çok büyük olasılıkla çocuklar bunun farkındadır; siz her ne kadar onlara hissettirmemeye çalışıyoruz deseniz de.

Boşanma öncesi, sırası ve sonrasında yaşananlar çocuğun gelişimini etkileyecek bir sürecin başlamasına da neden olur. Kişilerin boşanmaya bakış açıları sürecin daha kolay ya da daha zor geçirilmesinde belirleyici olur. Ekonomik durum, yaşanan yer, sosyal ilişkiler gibi pek çok alanda değişikliği beraberinde getiren bu geçici kriz süreci tıpkı yetişkinler gibi, çocuklar için de çoğu zaman zorlu bir süreç olabilir. Boşanmanın beraberinde getirdiği belirsizlikler, endişe ve kaygılar ve güven sarsılmasıyla baş etmeye çalışan çocuklar için, anne ve babanın sergileyecekleri tutarlık çok önemlidir. 
Öncelikle ayrılma kararı kesinleştikten sonra çocukla da paylaşılmalıdır. Ancak bazı anne-babalar boşanma kararlarını çocuklara nasıl söyleyecekleri konusunda kararsız kalır. Bazıları ise özellikle çocuk beş yaşından küçükse nasıl olsa anlamayacağınıı düşünüp söylemeye gerek duymazlar, bazen de çocukla kalan ebeveyn durumu tek başına açıklar. Bu gibi yaklaşımlar çocuk açısından olumsuz olabilmektedir.

BOŞANMA ÇOCUĞA NASIL ANLATILMALI?

  • Boşanma bilgisinin paylaşılması çok erken ya da çok geç olmamalıdır.
  • Boşanma kararı anne ve baba tarafından sakin bir ortamda çocuğa açıklanmalıdır.
  •  Ebeveynler boşanma kararını yeterince düşünerek aldıklarını belirtmeliler.
  • Çocuklardan gelebilecek sorulara karşı hazırlıklı olmanız onların tepkilerini yumuşatmada önem taşımaktadır.
  • Açıklamalar yapılırken, çocuğun gelişimsel düzeyiyle uygun olacak, anlaşabileceği bir dil kullanmak önemlidir.
  • Çocuklar yaşça küçükse anlayabileceği düzey ifadelerle süreç anlatılmalı, yaşça büyükse daha fazla bilgilendirilmesi sağlanmalıdır.
  • Boşanma olgusunun olağan bir durum olduğu, herkesin başına gelebileceği ifade edilmelidir.
  • Bu kararı almada çocuğun bir suç ya da sorumluluğunun olmadığı söylenmeli ve düşündürülmelidir. Boşanma sonunda ebeveynlerin artık ayrı yaşamak durumunda olacağı, fakat bunun ebeveynlerinin çocuğa olan sevgi ve ilgilerinin eksileceği anlamına gelmediğinden bahsedilmelidir.
  • Boşanma sonunda oluşacak yeni düzen hakkında (kim-nerede yaşayacak, ayrı yaşanan ebeveynle ne sıklıkta görüşülecek vb) çocuğa gerekli ve yeterli bilgilendirme yapılmalıdır.
  • Boşanma konusunda, boşanma öncesinde ve boşanma sonrasında psikolojik destek hissedildiğinde vakit kaybedilmemelidir

Cansu Küçüködük
Uzman Klinik Psikolog -Bulut Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nde Kurucu Psikolog
Sorularınız ve İletişim İçin;
http://www.bulutpsikoloji.com/
Adres    : Atatürk Bulvarı No:22/6 (30 Metrelik Yol Garanti Bankası Üstü)
e-posta : [email protected]

Tel: 0850 885 1255