Cumhuriyetin kuruluşunun 91’inci yıldönümü, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenlerle kutlandı.

Resmi geçit törenine Burdur Valisi Hasan Kürklü, AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Burdur Garnizon Komutanı Jandarma Albay Sayit Koca, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz başta olmak üzere protokol mensupları, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Burdur Valisi Hasan Kürklü, yaptığı konuşmada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere silah arkadaşları, şehit ve gazileri şükran ve minnetle andığını belirterek, "Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 91’inci yıldönümünü ve Cumhuriyet Bayramı’nı büyük bir coşku ve heyecanla kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu büyük günde Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal’i, O’nun kahraman silah arkadaşlarını, kanları ile bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz. Bayramımız hepimize kutlu olsun" dedi.

Cumhuriyet Bayramı’nın iki önemli anlamı olduğunu belirten Vali Kürklü, "Birincisi, her taraftan düşman işgaline uğrayan Anadolu’nun işgalcilerden kurtulması, ikincisi de demokratik bir Cumhuriyetin ilan edilmesidir. Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919 da Samsun’a çıkarak Milli Mücadeleyi başlatıp,29 Ekim 1923 tarihinde de ’Türk milletinin karakterine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir’ diyerek ilan ettiği Cumhuriyet milletimize bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir. Atatürk’ün Cumhuriyet projesi, Devletin şekliyle ilgili bir değişim olmasının ötesinde daha büyük ve kapsamlı bir değişim projesidir. Bu projeyi Atatürk 10.yıl nutkunda şu şekilde ifade etmiştir: ’Yurdumuzu dünyanın en mamur ve en medeni memleketleri seviyesine çıkaracağız. Milletimizi en geniş refah, vasıta ve kaynaklara sahip kılacağız. Milli kültürümüzü muassır medeniyet seviyesinin üstüne çıkaracağız. Geçen zamana nispetle, daha çok çalışacağız. Daha az zamanda daha büyük işler başaracağız. Bunda da muvaffak olacağımıza şüphem yoktur. Çünkü yüce Milletimiz milli birlik ve beraberlikle her güçlüğü yenmesini bilmiştir. Güzel ülkemiz kurulduğu günden bugüne gelişme yönünde büyük mesafeler kat etmiş ve kat etmeye de devam etmektedir. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünde yani 2023’de dünyanın en büyük ve en güçlü ülkeler arasındaki yerimizi almak çok da uzak bir hedef değildir. Büyük önder Atatürk’ün gösterdiği hedefler açısından yapacaklarımız henüz bitmiş değildir. Ülkemiz üzerinde bulunduğu coğrafya itibari ile politik,stratejik ve ekonomik bir cazibeye sahiptir.Bu nedenledir ki binlerce yıldır bu topraklarda aynı bayrak altında yaşayan insanlar üzerinde hep plan üstüne plan yapılmış,oyun üstüne oyun oynanmıştır. Türkiye Cumhuriyetinin her zaman iç ve dış düşmanları olmuştur ve olacaktır. Yurdumuzu parçalamak isteyen Sevr sevdalıları her zaman olmuştur ve olmaya devam edecektir. Mehmet Akif’in ’Top bile sindiremez’’ dediği toplu vuran yürekler sayesinde bu oyunlar boşa çıkarılmıştır. Bundan sonra yapılacak planlar da bozulmaya mahkumdur. Yeter ki biz yaşadığımız Vatan için içtenlikle çalışalım, kendi değerlerimizin değerini,birbirimizin kıymetini bilelim. Geçmişimizle gurur duyalım ve geleceğe güvenle bakalım. Asla ümitsizliğe kapılmadan, yılmadan usanmadan çalışalım ve mücadele edelim."

"Bugün her zamankinden daha fazla çalışmaya, özgüvene ve milli dayanışmaya ihtiyaç vardır" diyen Vali Kürklü, "Bugün yepyeni aksiyonların zembereği kurulmaktadır. Tarihin bugün dönümü çağında, birliğimizi, dirliğimizi, sevgimizi,saadetimizi, çekemeyen şer güçler, her zaman olduğu gibi yine memleket semalarımızın o berrak görünümünü bozmak için uğraşmaktadırlar. Dünyanın yaşadığı değişim ve dönüşüm sürecini ağır bedeller ödemeden, milli menfaatlerimiz ve milli hedeflerimize halel getirmeden yaşayabilmek için, iyi bir tarih şuuruna ve gücünü milletten alan bir vizyona sahip olmak zorundayız. Dünyanın gözü, insanlığın umudu bu büyük ve aziz millettedir. Bu yüzden milletimizi ve memleketimizi ilgilendiren her meseleyi şahsi meselelerimizden daha fazla heyecan ve ısrarla izlemek ve sonuç almak zorunda olduğumuzu bilmeli ve buna inanmalıyız" dedi.

Gençlere seslenen Vali Kürklü, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sizler ulu önder Atatürk’ün deyimiyle ’Geleceğin ümidi, ışıklı çiçekleri’siniz. Ulu önder Atatürk’ün ’Bu eseri onlara bırakacağım ve gözüm arkada kalmayacak’’ sözleri ile işaret ettiği Cumhuriyeti emanet ettiği gençlersiniz. Taşıdığınız bu emanetin ağırlığı ve sorumluluğunun bilincinde olduğunuza inanıyor ve sizlere güveniyoruz. Unutmayınız ki geleceğimize yön verecek sizlersiniz. Bu ülke sizlerin çabası ile dünyadaki saygın yerini alacaktır. Bizim gençliğimiz; kültürlü, aydın, çalışkan, üretken, geçmişi ile gurur duyan geleceğe güvenle bakan, başı dik azimli, onurlu, sorumluluk sahibi, zaman bendedir ve mekan bana emanettir şuurunda olmalıdır. Bu anlamlı günde; Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Atatürk ve kurtuluş savaşını veren aziz milletimize şükranlarımızı sunuyorum. Çanakkale’de Sakarya’da, Afyon’da, Dumlupınar’da, Sarıkamış’ta velhasıl bu toprakları vatan yapma uğruna mücadele verdiği her yerde can verenleri, Urfa’yı Şanlı, Antep’i Gazi, Maraş’ı kahraman yapanları, memleketimizin bölünmez bütünlüğü için,Türkiye Cumhuriyetinin sonsuza kadar yaşatılması için can verenleri,aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, kahraman gazilerimize şükran duyguları ile sağlık ve mutluluk diliyorum.Yarınlarımızın aydınlık olması dileklerimle hepimizin cumhuriyet bayramını kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum."

Törende ortaöğretim öğrencileri tarafından şiirleri okundu, düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Aziziye köylülerinin ellerinde mermi ve kağnıyla yürüyerek, Cumhuriyet dönemini temsili olarak anlattığı tören kapsamında-Burdur Gençlik Merkezi öğrencilerinin ’Cumhuriyet Sergisi’ açılışı da yapıldı.