Bosna Hersek’in ilk devlet Başkanı merhum Aliya İzzetbegoviç, İnegöl’de anıldı.

İnegöl Bosna Hersek Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin düzenlediği programda Bosna Hersek’in ilk devlet Başkanı merhum Aliya İzzetbegoviç’in ölümünün 11. yıldönümünde anıldı. Anma gecesine katılan Bosnalı Gazi Albay ve Yazar, ’Bilge Kralın’ bilinmeyen ve insani yönlerini anlattı. Bosna’nın en üstün savaş nişanesi olan ’Altın Zambak’, ’Saraybosna Altın Anahtarı’, Klyuç şehrinin Altın Plaketi sahibi Gazi Albay Velid Bayramoviç’in anlattığı kendisinin bizzat yaşadığı bir anı, duygu dolu anlar yaşanmasına neden oldu. Bosna Hersek’e bağımsızlık yolunda liderlik eden ve derin bilgi birikimi nedeniyle ’Bilge Kral’ olarak anılan İzzetbegoviç’i anma programının açılış konuşmasını yapan İnegöl Bosna Hersek Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mahmut Demirtaş, “Bosna-Hersek efsanesi birinci Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’i vefatının 11. yılında anmaktır. Türkiye Cumhuriyetinin tüm kahramanlarına, Bosna-Hersek şehitlerine ve vefatının 11. yıl dönümünde burada toplanmamıza vesile olan Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’in ruhlarına hep birlikte birer fatiha göndermenizi rica ediyorum” dedi.

Türkiye’ye ilk kez geldiğini ve ne kadar çok şey kaçırdığını gördüğünü ifade eden Velid Bayramoviç, “Burada olmaktan çok büyük mutluluk yaşıyorum. Kalbim savaşta bir hedefe yönlenmiş gibi atıyor. Ağustos 1992’de cumhurbaşkanlığı sarayına akşam yemeği getirdikleri zaman, yemekte tavuk eti de bulunuyordu. İzzetbegoviç, ‘askerlerimiz bu akşam ne yiyor’ diye sordu. Yemeği getiren, ‘onlarında yemekleri var cumhurbaşkanım’ dedi. Cumhurbaşkanı der ki, üç tane telefon arayın Saraybosna, Tuzla ve Bihaç. Kendisi oradaki komutanlıkları arar ve en uzak cephedeki askerleri telefona ister. O askerler bir parça ekmek, tereyağı, tuz, acı biber ve lahana çorbası yemekte olduklarını söyledikleri zaman, İzzetbegoviç ‘bu yemekleri kaldırın, sadece bir ekmek parçası, tereyağı ve tuz getiren bana’ dedi. Tüm başkanlıkta ve ordu komutasındaki yemekler o akşam buydu. Bu sadece binlerce örnekten bir tanesidir” diye konuştu.

Soru üzerine zihninde yer en önemli anıyı da anlatan Bayramoviç, “Benim birliğinde 18 yaşında bir çift vardı. Bir akşam kız gelerek, ‘erkek arkadaşımın bana verdiği kolyeyi geri vermek için geldim. Ben yarın şehit olacağım’ dedi. Erkek arkadaşı da dedi ki, bende senin bana hediye ettiğin kolyeyi geri getiriyordum. Bende yarın şehit olacağım. Ertesi sabah Saraybosna’nın farklı noktalarında iki de şehit oldular” şeklinde konuştu.