Bursa’da havaların soğumasıyla birlikte bozacılar meşhur çıngıraklarıyla iş başı yaptı.

Her gün Gazcılar Caddesi’ndeki boza imalathanesinden taze boza alan satıcılar, sokaklarda çıngırak çalarak bütün eski mahalleleri dolaşıyor. Günde 15-20 kilogram boza satan bozacılar işinden memnun. Bozanın litresi 6 liradan satılıyor. Hazır bidonlarla yoldan evine gidenlere de boza vermek için hazır mal bulunduran satıcılar, sokakta tek bardak bozayı 1 liradan satıyor.

Bursa’da emekli olduktan sonra boza satıcılığı yapan 60 yaşındaki Eşref Oruç, 15 yıldır her kış bu işi yaptığını söyledi. Bursa’ya Konya’dan 20 kişilik bir satıcı grubunun da kış aylarında geldiğini belirten Oruç, her kış 45 civarında satıcının ellerinde çıngıraklarla Bursa sokaklarında dolaştığını belirtti. Bozayı günlük olarak aldıklarını ve her günkü satışa göre mallarını tazelediklerini belirten Oruç, alışveriş yapanların leblebi de sorduğunu kaydetti. Leblebi bulundurmanın

malzeme teminindeki zorluk sebebiyle mümkün olmadığını belirten Eşref Oruç, tarçınla içilen tatlı bozanın vücut direncini artırdığına dikkat çekti.

Her gün akşam namazından sonra satışa başlayan bozacılar, gece 22.00’de satışı vatandaşları rahatsız etmemek için sonlandırıyor. Genellikle boza satışını emekli olanlar yapıyor. Günlük 20 ile 40 lira arasında para kazanan bozacılar soğuk havalara rağmen servisi aksatmıyor.

Mısır, darı gibi malzemelerden yapılan boza Bursa’nın yanı sıra Bilecik merkez ve Pazaryeri ilçelerinde de imal edilerek Bursa’daki marketler vasıtası ile satışa sunuluyor. Bursa’da uzun yıllar hizmet veren boza imalathaneleri ise eskiden ekşi boza imal ederek daha yüksek vitamin değerinde satışa sunuyordu. Gelişen damak tadı ile günümüzde tatlı boza tercih ediliyor.