Öncü uygulamalarıyla dikkat çeken Bursa Valiliği, engelli, yaşlı ve bakıma muhtaç aileler için "Dostluk Kapısı" projesi başlattı.

Evde bakım hizmetlerinin gelişmiş bir modeli olarak değerlendirilen "Dostluk Kapısı", engelli ve engelli ailelerine maddi destek vermenin ötesine geçiyor. Türkiye’de şehir çapında uygulanan ilk proje olma özelliği olan "Dostluk Kapısı", Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı VE BEBKA tarafından destekleniyor. Hilton Otel’de düzenlenen toplantıda projeyi anlatan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye’nin sosyal bir hukuk devleti olduğunu, devletin bütün imkanlarıyla dezavantajlı vatandaşların yanında olduğunu ifade etti. Büyük fedakarlıklarla annesine, babasına, engelli çocuğuna, akrabasına bakan ailelere "Allah sabır versin" demenin en kolay iş olduğunu söyleyen Vali Karaloğlu, Dostluk Kapısı’yla böyle teselli lafları söylemenin ötesine geçtiklerini ifade etti.

"GÖZLERİMİZİ KAÇIRARAK YAŞAYAMAYIZ"

Vali Karaloğlu, başkalarının umutsuzluğuna şahit olmanın sosyal yapıyı da aşağı çekeceğini, insanın yaşadığı toplumdan bağımsız olamayacağını ifade ederek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Mutluluk gibi keder de bulaşıcıdır. Sağlıklı bir toplum hedefliyorsak, ailemizden, komşumuzdan, mahallemizden gözlerimizi kaçırarak yaşamayız. Bizim alınyazımız ilahi, fıtri ve ezelidir. Ruh yüceliği, gönül zenginliği ve kardeşlik hukukuyla işlenmiştir. Dostluk Kapısı, biraz daha sevgi, biraz daha anlayış, biraz daha özen katma çabasıdır".

Evde bakım hizmetlerinde Bursa modelini anlatan Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, gelecek 20 yılda dünya nüfusunun sağlık ihtiyaçlarında çarpıcı değişikler olacağının tahmin edildiğini, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre beklenen değişikliklerin müzmin hastalıklar, psikolojik rahatsızlıklar ve kazalara bağlı sakatlıklarda görülen artışlar olacağını söyledi. Ayrıca birçok gelişmekte olan ülkede yaşlı nüfustaki artışın yüzde 300’den fazla olmasının beklendiğini anlatan Usta, hastaları evde tedavi etmenin en doğru yol olduğunu, ’Dostluk Kapısı’nın bunun için projelendirildiğini söyledi.

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Bursa Valiliği AB Proje ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından uygulanan proje Türkiye’de bir ilk özelliği taşıyor. Projeyle ilk etapta Bursa’nın 6 ilçesinde 7 bin 419 kişiye eğitim verilecek. 18 ay devam edecek projeyle, bakıma muhtaç ve engelli ailelerinin durumunun iyileştirilmesi hedefleniyor. Dostluk Kapısı’yla 14 bin 134 engelli ve ailesine ulaşılacak.