Sosyal belediyecilik konusundaki örnek çalışmalarıyla dikkat çeken Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa’nın sağlık profilinin ortaya çıkarılması projesi kapsamında Orhaneli’nin Ortaköy beldesindeki vatandaşları tek tek sağlık testinden geçirerek Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi.

Büyükşehir Belediyesi’yle Bursa Verem Savaş Derneği’nin ortaklaşa sürdürdüğü çalışmayla, Orhaneli’nin Ortaköy beldesinde yaşayan tüm vatandaşlar, genel sağlık taramasından geçirildi. Tarama sonuçları, köy meydanında düzenlenen törenle Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Bursa Verem Savaş Derneği Başkanı Dr. Timur Kaya tarafından köylülere teslim edildi.

Sağlıklı kent uygulamasının her alanda en güzel şekilde gerçekleşmesi için gece gündüz gayret sarf ettiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Verem Savaş Derneği’yle birlikte kırsal kesimde örnek bir çalışmanın startını verdiklerini söyledi. Yapılan taramalarla sağlıklı hayatın kırsal kesimde yaşayan vatandaşların ayağına kadar götürüldüğünü söyleyen Başkan Altepe, katılımcılara genel sağlık taramasının yanında akciğer grafisi, işitme ve kan testlerinin yapıldığını ifade etti. Taramalar sonucunda erken teşhisle kolay tedavinin önünün açıldığını vurgulayan Başkan Altepe, “Bu şekilde tedavi de mümkün hale gelmiş oluyor. Dolayısıyla bu proje, sağlıklı kent ve sağlıklı toplum için çok önemli. Çalışmanın kırsal kesimde yapılması ayrıca anlamlı” diye konuştu.

Projenin kendilerine Başkan Altepe tarafından getirildiğini ve talebi büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirten Bursa Verem Savaş Derneği Başkanı Dr. Timur Kaya ise, yapılan çalışmanın Türkiye’de bir ilk olduğunu açıkladı. Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte Bursa’daki tüm köyleri taramak ve gerekli vakaları tespit edip erken teşhisi kolaylaştırmak istediklerini anlatan Dr. Kaya, “Başkanımızın her alanda olduğu gibi sağlık turizmi açısından da önemli çalışmaları var. Bu köy projesini de ülkemizde ilk defa kendileriyle birlikte gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu da, Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle sürdürülen çalışmaların Orhaneli’nin tüm köylerinde devam edeceğini anlattı. Daha önce de kanser taraması yaptıklarını ve erken teşhisler yakaladıklarını hatırlatan Tatlıoğlu, tüm vatandaşlara kendi sağlıkları için taramalara katılma çağrısında bulundu.