Bursagaz, kış günlerinde doğal gazın güvenli kullanılması için dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda Bursalıları uyardı.

Güvenli doğal gaz kullanımına yönelik, tesisatlarda can ve mal güvenliğini tehdit eden unsurların önüne geçmek için Bursalıları dikkat etmesi gerekenler konusunda uyaran Bursagaz Müşteri Hizmetleri Müdürü Ercüment Türker, "Çevre dostu, ekonomik, konforlu bir yakıt olan doğalgaz, kurallara uygun olarak kullanıldığında en güvenli yakıtlardan biridir. Diğer tüm yakıtlarda olduğu gibi kurallara uyulmadığında ve bazı temel önlemler alınmadığında can ve mal güvenliğini tehdit edebilecek oluşumlar meydana gelebilmektedir” dedi.

Yanlış seçilmiş ve çabuk deforme olan baca imalatları ve montajları nedeniyle her yıl birçok insanın hayatını kaybettiğini kaydeden Türker, yaşanılan olumsuzlukların; baca ve baca bağlantılarındaki uygunsuzluk nedeniyle baca gazlarının dış ortama atılamayıp iç ortama sızmasından ya da yakma cihazlarındaki bakımsızlık ve arızalardan kaynaklandığını vurguladı. Cihazların bulunduğu yerlerde güvenlik için bırakılmış havalandırma menfezlerinin sürekli açık ve temiz tutulmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Türker, doğal gaz tesisat borularının işlevi dışında farklı amaçlar için kullanılmaması gerektiğine vurgu yaptı. Türker, “Can güvenliği için, iç tesisat dönüşümlerinin mutlaka yetkili bir iç tesisat firmasına yaptırılması gerekir. Doğal gaz kullanımına geçtikten sonra tesisat tadilatı da kesinlikle yetkisiz firmalara, projesiz ve Bursagaz onayı olmadan yaptırılmamalıdır. Yetkisiz firmaların doğal gaz iç tesisatlarına müdahalesi yasal değildir, aynı zamanda da can güvenliğini için çok risklidir. Doğalgaz cihazlarının devreye alınması, yıllık bakım ve onarımlarının mutlaka yetkili servisler tarafından yapılması gerekiyor. Doğal gazın kendisi zehirli bir gaz değildir ancak yanma sonucu, bacadan atılmak üzere karbondioksit ve karbonmonoksit üretir. Renksiz ve kokusuz olan bir gaz olan Karbonmonoksit, zehirleyici olma özelliği olduğundan solunması durumunda bulantıya ve baygınlığa neden olur. Soluyan kişide bu belirtiler gözüktüğünde acilen ilk yardım talep edilmesi gerekir" dedi.

Bacaların tesisat güveliği konusunda önemli bir etken olduğunu vurgulayan Türker, "Merkezi sistemlerde kullanılan kazanlar mutlaka müstakil bir bacaya bağlanmalıdır. Bireysel ısıtma sistemlerinde cihaz baca bağlantısının sızdırmaz şekilde bacayla birleştiğinden ve bağlantı borusunda çatlak ve kırıklar olmadığından emin olunması gerekmektedir. Baca, cihaz tipine uygun ve yeterli yükseklikte olmalı ve çatı seviyesini en az 60-80 cm geçmelidir. Bacalarda, gaz sızdırmaz temizleme kapağı, yoğuşan suyu tahliye edebilmek için boşaltma sifonu bulunmalıdır. Merkezi sistem bacalarda baca gazı analizinin yapılabilmesi için uygun ölçüde manşon bulunmalıdır. Çelik bacalar mümkünse paratoner tesisatına sahip olmalı ve bina topraklamasından bağımsız olarak topraklanmalıdır. Rüzgârlı havalarda baca tepmesini ve yağmur suyunun baca içini ıslatmasını engellemek ve kuşlar, ağaç yapraklarını engellemek için bacada baca şapkası olmalıdır. Doğalgaz ile alakalı her hangi bir olumsuz durum ise 7 gün 24 saat hizmet veren 187 nolu Bursagaz Acil telefonları aranmalıdır" diye konuştu.