Bursa Kent Konseyi (BKK) Başkanı Semih Pala, Meslekte Dayanışma ve Birliği Derneği tarafından düzenlenen ‘Bağımsız Denetimde Gelişmeler ve Beklentiler’ konulu toplantıda, mali müşavirlere kent konseyini ve maliye ile sigorta mevzuatı alanında yaptıkları çalışmaları anlattı.

Meslekte Dayanışma ve Birlik Derneği tarafından Merinos AKKM Başkanlık Salonu’nda düzenlenen ‘Bağımsız Denetimde Gelişmeler ve Beklentiler’ konulu toplantıya Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanı Seyit Ahmet Baş, kamu kurumlarının temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda mali müşavir katıldı. Toplantıda konuşan Dernek Başkanı Asım Karaman, geçiş dönemindeki yetkilendirme sürecinin hızla devam ettiğini söyledi. Durumun en çok bağımsız denetim raporunu talep edecek iş, finans, rapor düzenleyen denetçileri ve meslektaşlarını ilgilendirdiğini belirten Karaman, “Serbest muhasebeci mali müşavirler olarak denetimin hep içinde olduk. Bağımsız denetçilere verilen sorumluluk her ne kadar uykularımızı kaçırsa da meslekten beklentilerimiz var. Bu noktada düzenlediğimiz toplantı, bilgilenmemiz açısından önem taşıyor” dedi.

“Maliye ve sigorta mevzuatının özgürleştirilmesi için çalışmalar yapıyoruz”

Toplantıya konuk olan BKK Başkanı Semih Pala, Bursa Kent Konseyi’nin Türkiye’nin lider kent konseyi konumunda olduğunu söyledi. Sivil toplum kuruluşları, resmi toplum kuruluşları, akademik meslek odaları gibi geniş yelpazeyi kent konseyinin biraraya getirebildiğini hatırlatan Pala, “Bursa ve Bursalılar olarak bu işi Türkiye’ye örnek olarak yapıyoruz. 4 Meclis, 30 çalışma grubu ve yüzlerce gönüllü katılımcımızla yılda ortalama 1500 faaliyet yapabiliyoruz. En zor konuları Bursalılarla beraber medeni bir şekilde konuşuyoruz. Kent konseylerinin ilgi alanında, hayatın her safhası var. Bursa Kent Konseyi olarak sivil toplum kuruluşlarımızı destekliyoruz. Meslekte Dayanışma ve Birlik Derneği ile beraber çalışmalarımız oluyor ve katkılarımızı sunuyoruz. BKK bünyesinde kamu ve özel sektör konularını ele alan Sanayi Ticaret Çalışma Grubu ve Bursa Çalışma Grubu gibi gruplar var” dedi.

Türkiye’deki ekonomik yapının özgürleştirilmesi için konulara farklı baktıklarını belirten Pala, 75 milyonluk nüfusun 5 milyonluk vergi mükellefinin taşıdığına dikkat çekti. Sistemin düzeltilmesi gerektiğini anlatan Pala, “Bu konuda çalışmalar yapıyoruz. İlgililere raporları iletiyoruz. Kamunun istihdam alanındaki payı yüzde 13, özel sektörün ise yüzde 87’dir. İstihdam alanında yüzde 87’lik paya sahip özel sektörün rahat çalışabilmesi için maliye ve sigorta mevzuatının özgürleştirilmesine öneriler getiriyoruz. Kafkaslardan Balkanlara, Ortadoğu’dan Afrika’ya kadar her kesimin güçlü Türkiye’ye ihtiyacı var. Bunun için güçlü ekonomiye ihtiyaç var. Güçlü ekonomi için de hür teşebbüsün her türlü zorluklardan kurtarılması lazım. Bu alandaki görüş ve düşüncelerimizi yakın zamanda paylaşacağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından oturum bölümüne geçildi. Panelin moderatörlüğünü BKK Yürütme Kurulu üyesi ve Bağımsız Denetçiler Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Temsilcisi Bağımsız Denetçi Cemil Tekin üstlendi. Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanı Seyit Ahmet Baş, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Kaya ile Bursa’da bağımsız denetim yetkilendirme yetkilerini veren Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Cebe’nin konuşmacı olarak katıldığı oturumda, bağımsız denetimde gelişmeler ve beklentiler konuşuldu. Program, soru cevap bölümüyle sona erdi.