Mudanya Lozan Mübadilleri, Lübnan’ın Trablusşam şehrinde yaşayan Girit Türklerinin düzenlediği Jihan Üniversitesi Konferans salonunda yapılan Girit Müslümanlarının konferansına katıldı.

Osmanlı döneminde yaşayanların 1880’de Lübnan’a göç ettiklerini ifade eder Lübnan Girit Derneği Başkanı Dr. Ali Bekraki, sadece Lübnan’a değil Libya, Mısır, Ürdün ve Suriye gibi ülkelere göç edildiğini vurguladı. 200 binden fazla kişi göçmen durumuna düştüğünü açıklayan Başkan Bekraki, göç edenlerle ilgili yaptıkları çalışmalar sonucu en çok Türkiye’deki Giritliler ile biraraya geldiklerini, konferansta Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinden gelen Mübadillere sonsuz teşekkür ettiğini dile getirerek, amaçlarının babaları ve dedelerinden öğrendikleri tarihlerini çocuklarına aktarmak olduğunu sözlerine ekledi.

Başkan Bekraki konferans sonunda, Mersin Giritliler Derneği ikinci Başkanı Hüseyin Cahit Arseven, Gemlik Girit ve Rumeli Türkleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Ahmet Çakmak, Aydın Davutlar Giritli kültür ve Dayanışma Dernek Başkanı Yunus Çengel, Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Hüseyin Türker ve Ürdünlü Giritli (Fanoraki )Tahsin Kridili’ye katılım belgelerini takdim etti.

Konferansa Türkiye den konuşmacı olarak, Dokuz Eylül Üniversitesinden. Prof. Dr. Ayşe Nükhet Adıyeke, Doç. Dr Nuri Adıyeke, Öğr. Görev. Mehmet Ali Demirbaş, Kültür ve Turizm Bakanlığından Dr. Melike Kayam, Doç. Dr. Tuncay Ercan Sepetçioğlu katılırken Lübnan adına Lübnan üniversitesinden Said İbrahim Kreidreh (Kütüphane müdürü), Dr. Wassimi Bekraki katıldı.