Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Geleneksel Rahvan Atları Yarışları Cumhuriyet Bayramı Koşusu’, Ürünlü’de gerçekleştirildi. Ecdat yadigarı bin yıllık geleneğin bugüne taşındığı yarışlarda, dereceye giren atların sahiplerine ödülleri törenle verildi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve 6’ncısı yapılan ‘Rahvan Atları Yarışları’ bu yıl ‘Cumhuriyet Bayramı’na ithafen gerçekleştirildi. Ürünlü’de yapılan ‘Geleneksel Rahvan Atları Yarışları Cumhuriyet Bayramı Koşusu’na ilgi yoğundu. Rahvan atı sahiplerinin atlarıyla katıldığı yarışlar ‘Baş’, ‘Başaltı’, ‘Büyük Orta’, ‘Küçük Orta’, ‘Deste’, ‘Üçlü Taylar’, ‘Dörtlü Taylar’, ‘Tozkoparan’, ‘Yerli Dörtnal’, ‘Arap Dörtnal’ ve ‘İthal Rahvan’ kategorilerinde yapıldı. Tüm gün süren yarışlar, heyecanlı ve renkli görüntülere sahne oldu. Bursa Valisi Münir Karaloğlu ile Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ilgiyle izledikleri yarışlarda dereceye giren rahvan atlarının sahiplerine ödüllerini verdi. Vatandaşlar da yarışları ilgiyle izledi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentte tüm değerlere ve ecdada sahip çıkmanın gururunu yaşadığını ifade ederek, “Ülkemize hizmet edeceğiz, kültürümüze sahip çıkacağız. Ecdat emaneti olan tüm değerlerimize sahip çıkıyoruz. Sadece eserlere değil, soyut mirasımıza da sahip çıkıyoruz. İhsan Gür ve ekibi, Bursa’da rahvan atı kültürüne yoğun emek vererek bu sporu tekrar canlandırdı. Bizler de en güzel tesisleri yapacağız, Ürünlü bu yarış için bir hafta içinde hazırlandı. Önümüzdeki sene burası çok daha güzel bir hale gelecek. Tribünleriyle, kuleleriyle ve tüm gerekli düzenlemeleriyle Türkiye’nin en güzel tesisini buraya kazandıracağız” diye konuştu.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise, Türk kültüründe atın çok önemli olduğunu hatırlatarak, at sporunun desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Karaloğlu, “Bursa Büyükşehir Belediyesi, gelecek sene bu araziye Türkiye’nin en iyi tesisini yapacak, biz eminiz. Her konuda olduğu gibi ata sporumuz rahvan atı biniciliğine de değer verdiği için Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Bursa Rahvan Atçılık Kulübü Başkanı İhsan Gür de rahvan atı sporunun tarihini anlatarak, “Oğuzlardan bugüne gelen at sporudur, rahvan. Bu rahvan atlarıyla Türkler, dünyada 3 nesile sahip olmuş. Oğuzlardan Osmanlı’ya dek bu atlarla çok büyük başarılar elde edilmiş. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’da bu geleneğe sahip çıktı. Başkan Altepe’nin katkıları sayesinde bu geleneği yaşatıyoruz, kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır. Bursa’da tarihinden sporuna kadar her alanda önemli işlere imza atan Başkan Altepe, Bursa için bir şanstır” dedi.

Yarışlarda baş kategorisinde Mustafa Erbaş, Mustafa Küçük, Mehmet Barut,

İbrahim Şerbetçi, başaltı kategorisinde Derya Dağcan, Melih Opuç, Mustafa Küçük, Tecelli Ersoy, büyükorta kategorisinde Ayhan Karakaş, Nihat Erbay, Muhammer Pırlanta, Ali Osman Yılmaz, küçükorta kategorisinde Musa Dayı, Cengiz Cenk, Adnan Durmaz, Turgut Özdemir, deste kategorisinde Aşçı Halil İbrahim, Derya Dağcan, Muhammer Pırlanta, Halil İbrahim Dinçbaş, 4’lü taylar kategorisinde Şahap Gürsoy, Tecelli Ersoy, Hüseyin Kabadayı, Aşçı Halil İbrahim 3’lü taylar kategorisinde Mehmet Emin Demir, Mustafa Tepekule, Enver Aga, Halil Altın, tozkoparan kategorisinde Mahmut Genelioğlu, Çakır Efe,

Uğur Çömlekçi, İsmail Uç, yerli dörtnal kategorisinde Engin Kesdoğan, Hasan Öztürk, Ali Demir, Gündoğan Kurumlu, Arap dörtnal kategorisinde Berat Ulup, Tarık Dikencik, İbrahim (Kent Ormanı), Ali Demir ve ithal rahvan kategorisinde Erguvan Sevim, Ahmet Gökçe , Hakan Uğur, İsmail Celep dereceye girdi.