Bursa şehir tarihini akademik, popüler bakış açısıyla işleyen, Şehrengiz’in, 55’inci sayısı çıktı.

Bursa tarihine yayınlanmaya başladığı 2010’dan bu yana ışık tutan, birçok üniversitenin kitaplığına giren, araştırmacılar ve tarih meraklıları için yardımcı kaynak niteliğindeki Şehrengiz Dergisi’nin 55’inci sayısı okuyucuyla buluştu.

Derginin ekim 2015 sayısında da birbirinden ilginç konulara yer verildi. Kapakta, 1938 yılında Bursa’daki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları işlendi. Bu metin Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Fevzi Çakmak’ın makalesinden derlendi ve Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi’nden birçoğu ilk kez yayınlanan fotoğraflarla süslendi.

Tarihi boyunca birçok önemli devlet yöneticisi, hükumet başkanı, kral ve kraliçe ağırlayan Bursa’yı ekim 1934’te İsveç Veliahtı Gustaf Adolf da ziyaret etmişti. Mustafa Kemal Atatürk’ün konuğu olarak Türkiye’ye gelen İsveç veliahtı, 2 günlüğüne şehre gelmiş, dönmeden önce şehir yönetimine, ’Şiir gibi memleketiniz var’ demişti. Osman Gazi’nin ilk başkenti Yenişehir’in kuruluşunu Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim kaleme aldı. Bu makale, Osmanlı’nın kuruluş yıllarındaki şehirleşme modelini askeri ve mimari açıdan ele alıyor. Prof. Dr. Atilla Çetin’in Osmanlı idari yönetimindeki sancak atamaları üzerine kaleme aldığı önemli makale de Bursa merkezli mutasarrıflığı bölgesindeki etkinliğini ortaya koyması açısından son derece önemli. Bursa’nın ilk gazetecisi Murat Emri Efendi’nin gazeteciliğe dair değerlendirmelerini Yrd. Doç. Dr. İbrahim Öztahtalı Şehrengiz sayfalarına taşırken, Araştırmacı-Yazar Ömer Faruk Dinçel de Hüseyinalan Köyü’nün kuruluşunu belgeleri ile birlikte ortaya koyuyor. Tarih Öğretmeni Haluk Türköz’ün hazine değerindeki arşivi ise bu sayının belki de en çok ilgi görecek konularından. Ekrem Hayri Peker’in ‘Batı Trakya nasıl elden çıktı?’ başlıklı yazısı okurken bugüne bakıp ders çıkarılacak nitelikte. E. Gülhan Akbaba’nın Misi Köyü’ndeki ‘Organik Ev’le ilgili yazısı da hayli ilginç. Ayrıca, AVP Tiyatrosu Müdürü Arzu Tan Bayraktutan’ın Deniz Dalkılınç’a verdiği röportaj ile Serhat Tuncel’in yeni cami projeleri üzerine Yüksek Mimar Hasan Sözüneri ile yaptığı söyleşi Şehrengiz’in sayfalarında. Şehrengiz, pazartesi gününden itibaren Özdilek alışveriş merkezlerinin gazete, dergi ve kitap raflarında olacak.