İnegöl Tarım Çalıştayı’nda konuşan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, her başarının altında büyük bir emek olduğunu belirterek, "Artık, karnımızı kaşıya kaşıya para kazanma devri bitti" dedi.

İnegöl Belediyesi öncülüğünde başlatılan İnegöl Tarım Çalıştayı’nı Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Orhan Bozkurt yönetti. İklim şartlarının tarımsal üretime etkilerinden tarımsal sulama birliklerinin verimli hale getirilmesine, kırsal kalkınma programlarından tarımsal işletme projeleri ile pazarlama, ihracat imkanlarının araştırılmasına kadar bir çok konu bu toplantıda masaya yatırıldı.

Çalıştayın sonunda değerlendirme yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Çalıştayda edinilen bilgileri, tespit edilen sorunları rapor haline getireceklerini belirterek, “Bu raporu ilgili yerlere de ulaştıracağız. Her kurumla alakalı maddeler var. Bunların takibini yapacağız. Hiçbir başarı tesadüf değildir. Her başarının altında büyük bir emek vardır. Karnımızı kaşıya kaşıya para kazanma devri artık bitti. Nalıncı keseri gibi, hesabı tek taraflı kazanmak yok. Kazandığımızı harcayacağız. Eğitime, kendimizi geliştirmeye yatıracağız. Marka değerimizi artıracağız. Hiçbir şey bir çırpıda çıkmıyor. Mobilya çalıştayı da yapmıştık. Şimdi ise tarım çalıştayı yaptık. Yakında da inşaat çalıştayını yapacağız” dedi.

İnegöl’de büyük bir tarım potansiyelinin olduğuna dikkat çeken Başkan Alinur Aktaş, “Bu tarım potansiyelinin geliştirilebileceğini, endüstriyel ürüne dönüştürülebileceğini, bunun ihracatının yapılabileceğini, pazarlanabileceğini net bir şekilde görüyoruz. Tabi ki bir Çalıştayla bu işi halledecek değiliz. Kahve sohbetleri ile gelecek hesaplaması yaparsak, bu işin sonucu kötü olur. Bunu bilgi birikimi içerisinde belirli bir plan dahilinde halletmek gerekiyor. Biz tarıma motive olursak, İnegöl’ün tarım şehri olduğu vurgusunu ön plana koyarsak, buna dair fuarlarla, eğitimlerle, ürün geliştirmeyle ilgili inisiyatif alırsak, kazancımız misli misli artar. Biz fidancılıkta iyiyiz, daha da iyi olabiliriz. Ayçekirdeğimiz, elmamız, çileğimiz niye daha iyi olmasın. Küçük dokunuşlarla öyle yapabileceğimiz atraksiyonlar var ki, rekoltenin misli misli artmasına sebep olacak hareketler var ki, bunların olmaması elden bile değil. Bir şeyi yaparken planlı yapmak durumundayız. Araştırarak, test ederek, uygulamalarımızı yaparsak, marka değerimizi yükseltirsek, çok daha iyi sonuçlar elde edebileceğimizi düşünüyorum. Tarım sektöründeki çiftçilerimizin, ‘bizden ne bekliyorlar’ noktasında tüyoları aldık. İnegöl, tarımdan 10 lira kazanıyorsa, bunu 30-50 liraya nasıl çıkartırım bunun derdindeyim. Bunun bir süreç meselesi olduğunu unutmayalım. Konunun hakimi olmaya çalışıyorum. Daha iyi şeyler ortaya koyabilmek için, sizinle elbirliği ile bu işi koparmak durumundayız. Hem tarım hem de mobilya bereketli bir sektör. Ne kadar ciddi gelişmelerin olduğunu hep birlikte göreceğiz. Herkesin taşın altına elini değil de, kafasını dahi sokması gerekiyor” diye konuştu.

Çalıştayda elde edilen bilgilerin, tespit edilen meselelerin bir rapor haline getirilip, daha sonra kamuoyu ile paylaşılacağı bildirildi.