Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi Yeniköy Kazdağları Ekolojik Yaşam ve Tohum Derneği, ilçede yetiştirilen bazı ürünleri İtalya’nın Torino kentinde düzenlenen Terra Madre etkinliklerinde tanıtacak.

Bayramiç’e bağlı Muratlar Yeniköy’de kurulan Yeniköy Kazdağları Ekolojik Yaşam ve Tohum Derneği’nin davetli olarak gittiği İtalya’nın Torino kentinde Terra Madre etkinliklerine ilçede yetişen bazı ürün ve gıda maddeleri tanıtılacak. Bayramiç Ziraat Odasını ziyaret eden Bayramiç Yeniköy Kazdağları Ekolojik Yaşam ve Tohum Derneği Başkanı Mustafa Alper Ülgen, etkinlik ile ilgili oda başkanı İsmail Pehlivan ile görüş alışverişinde bulundu. 23-27 Ekim tarihlerinde arasında İtalya’nın Torino kentinde düzenlenen Terra Madre etkinliklerinde Bayramiç Susamı, Tahini, Helvası, Sarı Buğday, Sarı Buğday Unu, Sarı Buğday Bulguru, Saz Çavdarı, Saz Çavdarı Unu ve Bayramiç Nohutu, Slow food’un Ark Of Taste (Nuh’un Ambarı) salonunda sergilenecek ve tüm dünyadan katılımcıların ilgisine sunulacak.

Etkinliğe katılma amaçlarını anlatan dernek başkanı Mustafa Alper Ülgen, Yerel tohumların, geleneksel üretimlerin yaşamasının ancak o tohumları kullanan köylülerin çabası ile mümkün olacağını söyledi. Ülgen, “Köylüler yaşadıkları yerde doyabildikleri ölçüde geleneksel üretimlerini devam ettirebilir. Koyunculuk, peynir, yerel tahıllar, susam ve benzeri birçok üretim yok olma tehlikesi altında. Bu işleri yapmak artık geçindirmiyor. Köyler gençler tarafından terkedilince arkada kalan kuşaklar, güçleri azaldıkça birer birer geleneksel üretimleri terk ediyor. Köyünü yurdunu terk eden insanlar aynı zamanda asırlardır süre gelen yaşam kültürlerini de terk ediyorlar. Geleneksel Yörük ve Türkmen yaşamı bir süre sonra yok olma tehlikesi altında. Yaşadıkları yerde geçinemeyen köylüler, topraklarını bırakarak kasabalara, şehirlere göç ediyorlar. İnsansız kalan bu topraklarda, tohum, toprak, hava, su ve ormanlar kirlenme ve yok edilme risklerine karşı savunmasız kalıyor. Bu olumsuz gidişatı tersine çevirmenin bir yolu da yerelde sağlam ve sürdürülebilir ekonomiler oluşturmak. Bu bağlamda Bayramiç köylerinde hala tarımı yapılan fakat gün be gün yok olmaya doğru giden, Sarı Buğday, Saz Çavdarı, Bayramiç Susamı, Nohut gibi tarım ürünlerini ekiyor, çoğaltıyor ve tekrar birçok köylü tarafından ekilip işlenmesi için çalışıyoruz. Bütün bunların yanında tahılları una, susamı tahine çevirmek için geleneksel taş değirmenleri çalışır vaziyete getiriyoruz. Bu ürünlerin yakın çevrede tüketilmesini sağlamak için katılımcı onay sistemi ışığında gıda topluluğu oluşumlarına katılıyoruz. Yöresel tohum takas ve geleneksel ürün şenlikleri düzenliyoruz. Geleneksel ürünlerimizin ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması ve talebini oluşturmak üzere çalışıyoruz” dedi. Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan ise yöre üreticisine ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak her türlü çalışmanın ve girişimin yanında olmayı ve destek vermeyi sürdüreceklerini ifade etti.