Çanakkale Emniyet Müdürlüğü, KOM Şube ekiplerinin geçtiğimiz gün düzenlediği lüks araç operasyonu hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, 5 araca, ‘kuvvetli suç şüphesi’ nedeniyle el konulduğu, 910 Bin TL ÖTV kaybı olabileceğinin değerlendirildiği belirtildi.

Çanakkale Emniyet Müdürlüğü, geçtiğimiz gün Çanakkale’de 5 iş adamının kullandığı lüks otomobillere el koymuş, araçları inceleme yapılmak üzere Emniyet Müdürlüğü otoparkına çektirmişti. Olayın ardından, Emniyet Müdürlüğünden yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, Çanakkale’de el konulan 5 araçla ilgili 910 bin TL tutarında ÖTV kaybı olabileceğinin değerlendirildiği belirtildi. Yurt dışından ithal edilen motorlu araçlarda, motor hacmi 2000 cc’ den yüksek olan araçlar için 2014 yılı itibariyle yüzde 145 oranında Özel Tüketim vergisi ( ÖTV ) uygulandığı hatırlatılan açıklamada, “Yüksek vergi tutarı nedeniyle, lüks araçların ÖTV’lerinin bir takım yollarla düşük yatırıldığı, kimi zaman ithal edilen araçların donanımlarının farklı gösterilerek vergi kaçırıldığı, kimi zaman ise kurulan paravan şirketler aracılığı ile 2.veya 3. şahıslar adına sahte belgelerle tesciller yaptırıldığı ve araç ÖTV’lerinin düşük yatırıldığı, bu şekilde yüksek rant sağlanırken büyük vergi kayıplarına sebebiyet verildiği tespit edilmiştir. KOM Şube Müdürlüğümüzce benzer suçlara yönelik ilimiz genelinde gerçekleştirilen çalışmalarda bir çok araç ile ilgili araştırma ve çalışma yapılmış, 5 araç ile ilgili tespit edilen şüpheler doğrultusunda gerçekleştirilen yazışmalar sonrasında yaklaşık 910 bin TL tutarında ÖTV kaybı olabileceği konusunda tespitler yapılmış, araçlardan bazılarının tescil bilgileri ile ithalata ilişkin bilgiler içerisindeki verilerin uyuşmadığı görülmüş, vergi kaçakçılığı dışında gümrük kaçakçılığı ve sahtecilik suçlarının varlığı konusunda kuvvetli suç şüphesi nedeniyle araçlara incelemek amacıyla el konulması ve sahte olduğu değerlendirilen bazı belgelerin ele geçirilmesi için, ilgili mahkeme kararına istinaden A.H.V, Ö.F.A, H.S, E.A, R.Y isimli şahısların İşyerleri ve ikametlerinde arama yapılmış, A.H.V, Ö.F.A, H.S, E.A. isimli şahısların araçlarına el konulmuştur” denildi.