TUİK, Hanehalkı Bütçe Araştırması’nın 2011-2012-2013 yıllarına ait verilerinin birleştirilmiş sonuçlarını açıkladı. Çanakkale’nin tüketim harcamalarında, en yüksek payı konur ve kira harcamalarının alması dikkat çekti.

Hanehalkı Bütçe Araştırması’nın 2011-2012-2013 yıllarına ait verilerinin birleştirilmiş sonuçlarına göre, toplam tüketim harcamasının yüzde 23,5’i İstanbul’da oturan hanehalkları tarafından yapılırken, Ege Bölgesi yüzde 15’lik oranla ikinci sırada yer aldı, bunu yüzde 11,9 oranı ile Akdeniz Bölgesi izledi. Harcamaların sadece yüzde 1,8’i Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki hanehalkları tarafından gerçekleştirildi.

Harcama gruplarında İstatistiki Bölge Sınıflamasına göre ise, Balıkesir ve Çanakkale illerini kapsayan bölgede, hanehalkı tüketim harcamalarında en yüksek payı yüzde 25,02 ile konut ve kira harcamaları aldı. Gıda ve alkolsüz içeceklere en fazla payı Güneydoğu Anadolu Bölgesi ayırırken en düşük olan bölge İstanbul oldu. Ulaştırma harcamalarına yüzde 19,6 oranıyla en yüksek payı ayıran bölge Akdeniz Bölgesi iken, en düşük payı ayıran bölge yüzde 13,2 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi oldu. Eğitim harcamalarına en yüksek payı yüzde 3 oranıyla İstanbul ayırdı.