Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 12 no’lu Komite üyeleri, düzenlenen toplantıda sorunlarını dile getirdi. Toplantıda, Çarşı caddesi projesi de masaya yatırıldı.

Akol Otelde düzenlenen akşam yemeğinde bir araya gelen komite üyeleri, yapımı devam eden AVM’ler, Çanakkale’nin otopark sorunu ve çarşı projesini tartıştı. Meclis Üyesi Levent Karaca, Çarşının acil çözüm bekleyen sorunları olduğunu söyledi. Karaca, “Yaptığımız görüşme ve anketlerde öne çıkan en büyük sorunumuz otoparktır. İkinci en büyük sorunu ise kentimize açılacak olan AVM’lerdir. Bu tespitlerden yola çıkarak bir proje ürettik. Projemizi bir önceki toplantıda esnafımız ve kamuoyuyla paylaştık. Özetle projemizde, cumhuriyet meydanı, eski fen lisesi, belediye iş merkezi, halk bahçesine kadar ulaşan bir çözüm projesi sunduk. Bu alanın üst kısmında sosyal faaliyet alanları, kafeler, sinema ve daha modern bir meydan olmasını önerdik. Bu alanın altınında otopark olarak değerlendirilmesini talep ettik ve bu tasarımızı projelendirip katılımcılarımıza, ticaret odasına, belediyemize ve tüm kamuoyuna sunduk. Sizlerden ve kamuoyundan aldığımız destek neticesinde projemizin gündeme sıcak kalmasını sağladık. Günümüz koşullarında AVM lere karşı olma lüksümüz yok. Bugün AVM’ler alışveriş kültürünün bir parçasıdır. Bu proje esnafımızın cadde mağazacılığının AVM’lere eşit konularda rekabetini sağlayacak bir projedir. Biz bizlere üstünlük sağlanmasını değil eşit koşulların sağlanmasını istiyoruz. Bu şehrin gerçek sahipleri, burada üreten, burada tüketen bizleriz. Bizler şehrin ön sermayesiyiz. Amacımız sadece kendi işyerimize değil, yaşadığımız iş yerimize sahip çıkmaktır. Bu proje gerçekleştiğinde Çanakkale’nin en büyük başarılarından biri olacak” dedi.

Ahmet Uslu, “Hepimizin bildiği gibi sorunlarımız çok fazla. Çanakkale’de yapımı devam eden üç AVM var ve bunlar esnafımızı zor durumda bırakacak. Bu AVM’ler açıldığında yaklaşık 4 bin civarında işçi alacaklar çalıştırmak için. Bu da bizlere yanımızda yetiştirdiğimiz deneyimli personelimizi kaybedeceğimiz anlamına geliyor. Büyük markalar gelecek, bunlarla rekabet gücümüz ne olacak bilmiyoruz. Tüm bunların yanında biliyorsunuz 2015 yılı geliyor. 2015 yılını esnaflar olarak iyi değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bunun içinde Gelibolu’ya gelecek turistleri taşıyacak operatörler ile görüşmelerimiz devam ediyor. Eğer operatörleri ikna edersek; geri dönüş saatlerini en az 3 saat uzatmalarını ve turistleri Çanakkale merkezini dolaşma fırsatı vermelerini sağlayacağız” diye konuştu.

Ardından komite üyeleri söz alarak çeşitli soru ve önerilerde bulundular. Üyelerden bazıları AVM’ler konusunda endişeye yer olmadığını savunarak çeşitli promosyonlar ve kampanyalar ile cazibe oluşturmayı teklif ettiler. Bazı çarşı esnafı ise AVM’lerde kendilerine belirlenen sayıda dükkân ayrıldığını ama esnafı istemedikleri için dükkân kiralarında fahiş fiyat talep ettiklerini öne sürdüler.