CHP’li Milletvekilleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çanakkale ve Balıkesir illeri için hazırladığı 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planına tepki vermek amacı ile Biga ilçesinde bir araya geldi.

CHP Milletvekilleri Ali Sarıbaş, Serdar Soydan (Çanakkale), Namık Havutça, Ayşe Nedret Akova, Haluk Ahmet Gümüş (Balıkesir), Sena Kaleli (Bursa), Melda Onur, Haluk Eyidoğan (İstanbul) Kapalı Çarşı önünden basın açıklaması yaptı. Milletvekilleri Biga’nın marka olacak bir şehir olduğunu, ilçenin tarım ürünleri ile önde olmasının önemine değindiler. CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, “2040 yılına kadar Çanakkale’nin ve Balıkesir’in nasıl gelişeceği neler olacağı konusunda bir plan yapıldı. Bunlar tespit edilirken o kentin Belediye Başkanına, Sivil Toplum örgütlerine soracaksın, o bölgede oturan vatandaşa soracaksın. Sen, Ankara’da, oturduğun yerden nerden bileceksin Biga’nın ne tarafa doğru gelişeceğini? Bu bölgeye fabrika yapacağım diyorsun ama ne fabrikası yapacaksın? Biga’nın eti, sütü, çeltiği, kırmızıbiberi var, fasulyesi var. Biga’nın verimli topraklarında yetişen ürünler var. Onları değerlendireceksen gel yap. Ama sen buraya bir boya fabrikası getireceksen yapma. Çimento Fabrikası kuracaksan hayır istemiyoruz. Bir demir çelik fabrikası daha getireceksen yapma. Sen bizim yaşamımızı sonlandıracak termik santraller getirmek istiyorsan getirme" diye konuştu.

Çevre Planının 2040 yılına kadar ÇED yaşam hakkına zarar vermeden yapılan bir plan olduğunun altını çizen CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, “1/100 binlik planı hiç kimseye sormadan, insanların olmazsa olmaz yaşam haklarını kendilerinden kısıtlayarak, bu ülkede yerinde yaşayanlara sormadan ve özellikle yaşayanları çevreyi koruyacağını bilmelerine rağmen tepeden inmeci bir nokta atışı ile çevre etkisel değerlendirmesi (ÇED)yapıldı. İthal kömür ile santrali neden diretiyorsunuz? Ağır sanayi bölgesi ilan edilebilir diye niye diretiyorsunuz? Bizim açımızdan ÇED’in böyle bir planlaması yoktur. Bu planlamanın koruma alanları hesaplanır ve bilgi verilir. Bunların plan notu olarak konması hileyi şerdir" diye konuştu.