Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Gelibolu Devlet Hastanesinde kulak zarı onarımı (Timpanolasti) ameliyatı yapılmaya başladı.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Genel sekreteri Uzm. Dr. Kerim Yeşildağ, “Bağlı sağlık tesislerindeki eksiklikleri tespit ederek üzerimize düşen görevleri yerine getirme çabasındayız. Gelibolu Devlet Hastanesinde yapılmaya başlanan Timpanolasti ameliyatları ile ilgili olarak da ilçelerimizde Sağlık Bakanlığının vermiş olduğu desteklerle, alınan yeni cihazlarla, ameliyathane şartları iyileştirilmiş durumda. Daha önce hastanemizde yapılamayan Timpanolasti ameliyatı, malzeme ve cerrahi alet alımından sonra ilk kez gerçekleştirildi. Tüm ilçe hastanelerimizde hasta memnuniyetini en üst seviyelere getirmek, hastalarının başka illere sevk oranlarının düşmesi, ilimizde tanı ve tedavi imkânlarının sağlanması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Gelibolu Devlet Hastanesinde ilk kez gerçekleştirilen Timpanolasti ameliyatının ardından açıklama yapan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Bahtiyar Polat ise " Kulak zarı delinmeleri ve kronik orta kulak hastalıklarında uygulanan ’Timpanoplasti’ ameliyatı, teknik olarak orta kulakta ve mastoid kemik içindeki iltihabın temizlenmesi, kulak zarı ve orta kulaktaki işitme sisteminin onarılması işlemidir. Ameliyat, mevcut hastalığın boyutlarına göre sadece kulak zarındaki deliğin onarılması (miringoplasti), zar onarımı ile birlikte orta kulaktaki ses iletimini sağlayan kemikçik sisteminin onarılması (timpanoplasti), mastoid kemik içine ilerlemiş iltihabın temizlenmesi (mastoidektomi) ya da bu ameliyatların kombinasyonu (timpanomastoidektomi) şeklinde yapılıyor. Ameliyatın tekniğine karar verilirken hastalığın durumu, deliğin zar üzerindeki yeri, kulak kanalının yapısı, ameliyat sırasında mastoid kemiğe müdahale yapılıp yapılmayacağı, cerrahın ve hastanın tercihleri etkili oluyor. Hastanemize işitme kaybı şikâyetiyle başvuran 20 yaşındaki erkek hastanın muayenesi sonucunda, sağ kulak zarının neredeyse hiç olmadığı ve kemikçiklerin hafif derecede erimiş olduğu tespit edildi. Hastamıza; mikroskop altında kulak zarı tamiri ve kemikçik zincir onarımı yapıldı" ifadelerine yer verdi.